Tabaković: Međunarodno priznanje ekonomskom napretku Srbije 1Jorgovanka Tabaković Foto: Fonet/NBS

Delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija na najuspešniji mogući način završila je višednevne razgovore sa međunarodnim investitorima jer je Srbija uspela da zameni deo skupog dolarskog duga za značajno jeftinije finansiranje u evrima i time postigla istorijski uspeh, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija je emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima sa rokom dospeća od 10 godina po kuponskoj stopi od 1,5 odsto, odnosno stopi prinosa od 1,6 odsto.

To je, kako je istakla centralna banka, najniža kamatna stopa, odnosno najbolji finansijski uslovi koje je Srbija ikada ostvarila na međunarodnom tržištu.

Ostvarena kuponska stopa od 1,5 druga je najniža kuponska stopa na jednu desetogodišnju obveznicu koju je neka zemlja u regionu emitovala u evrima na međunarodnom tržištu. Investitori su na ovaj način pokazali da izuzetno visoko vrednuju Srbiju, istakla je NBS.

„Da su delegacije NBS i Ministarstva finansija postigle uspeh, ukazuje i činjenica da je vrednovanje obveznica tokom jučerašnjeg dana započeto na nivou od nešto ispod dva odsto, da bi konačna stopa prinosa iznosila 1,6 odsto. To dovoljno pokazuje da je zainteresovanost stranih investitora za ulaganje u Srbiju ogromna – tražnja je bila 6,4 puta veća od ponuđenih milijardu evra, a troškovi finansiranja značajno su smanjeni“, piše u saopštenju.

Objašnjeno je da su sredstva prikupljena emisijom te evroobveznice upotrebljena isključivo za zamenu skupog dolarskog duga, odnosno prevremeno vraćanje dela obveznica koje su emitovane u dolarima u februaru 2013. i septembru 2011, odnosno koje dospevaju u februaru 2020. i septembru 2021. godine, a čija je cena bila daleko viša – kuponske stope bile su 4,8 i 7,2 odsto.

„Na ovaj način stari skupi dug zamenjen je mnogo jeftinijim finansiranjem, a istovremeno značajno je smanjena izloženost Srbije deviznom riziku jer je smanjen deo javnog duga u američkim dolarima, valute na koju NBS ne može da utiče“, naglasila je Tabaković.

Srbija je, prema njenim rečima uspela da se predstavi na međunarodnom finansijskom tržištu u potpuno izmenjenom svetlu.

„Nakon šest godina emitovana je prva evroobveznica na međunarodnom tržištu, ali ju je emitovala Srbija koja je potpuno izmenila svoju ekonomiju na bolje“, kazala je Tabaković.

U saopštenju NBS je navedeno da su predstavnici centralne banke i Ministarstva finansija stranim investitorima ukazali na održivost rasta srpske ekonomije na zdravim i dugoročnim osnovama, sve viši nivo stranih direktnih i portfolio investicija, koji su pokazatelji da je Srbija atraktivna investiciona destinacija.

Ukazano je da je u prethodnom periodu postignuta i održana stabilnost cena, stabilnost finansijskog sistema i relativna stabilnost domaće valute prema evru.

Učešće problematičnih kredita je, kako je saopšteno, na najnižem nivou ikada i da je to otvorilo prostor za uspešan kreditni i privredni rast. Istaknut je i uspeh u uravnoteženju državnih finansija i smanjenje učešća javnog duga u BDP na oko 50 odsto, što je više od 20 procentnih poena niže u odnosu na pre nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari