Usvojeni zakoni za oporezivanje frilensera 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas devet zakonskih predloga devete sednice, pošto su prethodne nedelje već glasali o rebalansu Budžeta i još tri zakona za otklanjanje posledica pandemije.

Poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak gradjana, kao i amandmane koje je podneo Odbor za finansije, a koji su ranije dogovoreni sa takozvanim „frilenserima“.

Vlada je prihvatila predlog da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto, da će se radnicima na internetu omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu, pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Usvojen je i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je takođe amandmanom nadležnog odbora prilagođen Zakonu o porezu na dohodak građana.

Poslanici su usvojili i Zakon o elektronskom fakturisanju, Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, izmeni i dopunama Zakona o osiguranju, i Zakon o registru administrativnih postupaka.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da ti zakoni treba da doprinesu poboljšanju poslovnog ambijenta i lakšem poslovanju u Srbiji.

Mali je posebno istakao važnost Zakona o elektronskom fakturisanju kao sistemskog zakona koji menja način funkcionisanja privrede po ugledu na praksu Evropske unije i treba da doprinese transparentnosti i pravnoj sigurnosti poslovanja.

Poslanici su potvrdili i tri međunarodna sporazuma, od kojih se sporazum sa Francuskom odnosi na izgradnju metroa u Beogradu.

Potvrđen je i sporazum sa Kinom iz oblasti carina i sa Sjedinjenim američkim državama o podsticanju investicija između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Poslanici rad nastavljaju sutra kada će započeti desetu sednicu redovnog zasedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari