Vozači kamiona iz Srbije čekaju na granici Nemačke testiranje na korona virus 1Kamioni Ilustracija: Pixabay/Schwoaze (Ilustracija)

Vozači kamiona iz Srbije satima čekaju na nemačkim granicama kako bi obavili testiranje na korona virus i mogli da udju u tu zemlju, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Navedeno je prevoznici iz Srbije, ali i ostatka Evrope, provode sate na snegu i niskim temperaturama, od kada je Nemačka uvela nove mere za ulazak u zemlju koje podrazumevaju obavezno PCR testiranje i za sve vozače kamiona, što do sada nije bio slučaj.

Predsednik PKS Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

„Poslednja mera koju je uvela Nemačka, a koja se odnosi na sva lica koja ulaze u Nemačku koja su boravila ili prolazila kroz Slovačku i Češku i deo Austrije, a kojom se uvodi obaveza registracije i dostavljanje negativanog testa na korona virus, u nekim slučajevima upućivanje u karantin, dovela do izuzetno komplikovane situacije i velikih zastoja u transportu robe ka Nemačkoj“, naveo je Čadež.

On je dodao da su na ovaj način vozači izloženi većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u svojim kabinama kamiona.

„Tokom pandemije su profesionalni vozači bili izuzeti od svih mera restrikcije i upravo to je doprinelo da u teškim okolnostima ne dođe do zastoja u snabdevanju robom. Transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati, i on se odvijao u svim uslovima“, istakao je Čadež.

Predsednik PKS je podsetio na preporuke o koordiniranom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u Uniji izazvanu pandemijom od 28. januara.

„Nadamo se da će Nemačka pronaći načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od zahteva koji se odnose na karantin i obavezan negativni PCR test, uz dokaz o negativnom brzom antigen testu. Na ovaj način dodatno bi se osnažilo neometano funkcionisanje Zelenih koridora EU i snabdevanje jedinstvenog tržišta EU“, ocenio je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari