Vučić i nemački ministar privrede o unapređenju poslovnog okruženja 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na video-konferenciji sa nemačkim ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom (Peter Altmaier), tokom koje su se saglasili da zajedno rade na unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji.

Odlučeno je da se uspostavi administrativno partnerstvo između kabineta predsednika Srbije i nemačkog Ministarstva za privredu i energetiku u cilju unapređenja zajedničkih oblasti saradnje, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

„Ovo partnerstvo obuhvata jačanje lanaca snabdevanja i dodatno povezivanje Srbije sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, kao i održiva ulaganja u jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom“, dodaje se u saopštenju.

Vučić je istakao da privreda Srbije predstavlja važan pokretač ekonomije Zapadnog Balkana, kao i da su se nemačko-srpski ekonomski odnosi razvijali dinamično i pre globalnih ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

„Pre krize, naša trgovinska razmena udvostručila se u poslednjih šest godina i dostigla novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini. Nemačke kompanije su u poslednjih nekoliko godina uložile u Srbiju preko 2,53 milijarde evra i zaposlile 65.000 ljudi“, dodao je predsednik Vučić.

Altmajer naglasio je da će se putem ovog partnerstva značajno intenzivirati saradnja u oblasti unapređenja poslovnog okruženja.

„Administrativno partnerstvo koje smo danas dogovorili predstavlja konkretan doprinos podršci putu Srbije ka Evropskoj uniji i realizaciji odgovarajućih uslova u skladu sa time. Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. Potrebno je da partnerstvo gradimo na širokim i jakim osnovama, kako bismo mogli da prevaziđemo aktuelnu krizu“, istakao je Altmajer.

Prema njegovim rečima, Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije.

„Nadam se da će u našu zemlju doći i novi investitori, a da će oni koji već posluju u Srbiji još bolje da razvijaju svoj biznis. Ovaj sporazum koji danas potpisujemo pokazuje odnos Nemačke prema ovom regionu i prema Srbiji“, zaključio je Vučić, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari