1941, 1968, 1978, 2018

Ostavite komentar


  1. Borka drugarice, odluka Narodno-oslobodilačkog odbora Berane o jednakom pravu glasa za sve građane „koji su napunili osamnaest godina, muškarci i žene“ od 22. jula 1941. godine, koju je (i) u ime Privremene komande potpisao Milovan Đilas, važila je (samo) za Berane, Danilovgrad, Kolašin i Andrijevicu! Jednako – i aktivno, i pasivno – pravo glasa muškaraca i žena na (ne samo oslobođenim nego) svim jugoslovenskim teritorijama ustanovljeno je Fočanskim propisima iz februara 1942, utvrđeno Krajiškim propisima iz septembra 1942. i u najvišim pravnim aktima potvrđeno na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu 1943. godine.

    1. Како може гомила злочинаца и масовних убица да доноси највиши правни акт?!! Какав акт, уопште, може да доноси злочиначка организација? А, највећа иронија је што овде неко слави давање женама право гласа, тамо где право гласа није имао нико, ни жене, ни мушкарци.

Ostavite komentar


Dijalog

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.