Glava u torbi

Borka Pavićević

Rođena je 1947. u Kotoru, Crna Gora, Jugoslavija. Diplomirala dramaturgiju 1971, magistrirala 1976. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu sa tezom „Nerealistička drama u Srbiji između dva rata“. Članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca. Osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Testera

Mnogo je vode proteklo Savom i Dunavom, nepročišćenim od devedesetih, Beograd, jedini grad u tom slivu koji ne pročišćava otpadne vode, sve zidajući Beograd na Savi, i piškeći iz vikendica na Savskom nasipu; a i Drinom je mnogo vode proteklo, otkako smo u jednoj "regionalnoj", a našoj ekipi boravili na Konjuh planini i planirali ni manje ni više do Studije Jugoslavije.

Šamari

Pod naslovom "Jutka iz našeg sokaka" u poslednjem broju nedeljnika "Novi magazin" "na fonu" snimka opštine Brus, u svakom slučaju potkopaoničkog predela, objavljene su izjave predsednika...

Snežni pokrivač

Goran Vesić je vrhunski autoritet, čovek čija je istinoljubivost takoreći poslovična, kada on nešto kaže mora da bude istina. Evo najsvežijeg primera od pre neki dan.

Arheološko nalazište

Nabrajajući šta sve Elektroprivreda Srbije nosi na svojim plećima, Vladimir Đorđević, generalni direktor EPS-a, kaže: "Plaćamo i za neki Viminacijum.

Imaš li ti majku

U prvi mah nije, ispod slike pisalo ime žena koja na banjalučkom trgu, poprištu, pita grupu policajaca, jednog po jednog: "Imaš li ti majku?" To je majka Davidova, Suzana, kada je sabijaju, ne bi li je sprečili da pokida žute trake kojim je "obezbeđeno" mesto gde je bio pomen na Davida, druge žene prihvataju žutu traku.

Jeste upozorenje

Četrdeset godina je od kako je film Lordana Zafranovića, po scenariju Mirka Kovača, "Okupacija u 26 slika" ugledao sveta, i veka.

Maršalov plan

Za ozbiljno, budući da se prevozim sredstvima javnog saobraćaja na povremeno čuđenje saputnika koji čitaju "Informer" i saučesnike u difamaciji, to jest informisanju kao cinkarenju, dostavljanju (informativni biro), te "veruju" kako me prevozi DŽordž Soroš, čujem, u autobusu, kako dve žene hvale predsednika Vučića, poredeći ga sa Josipom Brozom, tako što sadašnji predsednik sprovodi Titov, Maršalov plan.

Utopija i distopija

Događa se, veliki putnici to znaju, da tražite jedno, sasvim određeno jedno, a da zapravo pronalazite sasvim drugo, i Kolumbu se to dogodilo.

Želimo da verujemo

Baš tako nekako kako sam se pripremala za promociju knjige "Jugoslavija i svijet 1968" Hrvoja Klasića, a student sam bila 1968. u zgradi Akademije za pozorište, film, radio i televiziju iznad Kolarca...

Lepe Žene prolaze kroz grad

Govor Aleksandre Jerkov u Skupštini Srbije i njeno pitanje, insistiranje da Predsednik Srbije završi rečenicu u kojoj je stavio na raspolaganje celokupni novozaposleni ženski sastav prilikom zapošljavanja u novoj investitorskoj kompaniji, i nije važno što je to upućeno Turcima, na određeni način, novim vlasnicima.

Rovinj 2018, vrata od utrobe

Ostaće kao upis u sećanje, a čovek je ono čega se seća (Branko Kukić za vreme skupova iz i oko Mirka Kovača, dela i života, u Rovinju 2018, putovanje velikih korica sa nagradom u rukama Bojana Krivokapića.

Etos i patos

U uvodu u ovogodišnji Bitef, pedeset i drugi, Ivan Medenica, umetnički direktor, otvara razgovor „o svim mogućim asocijacijama“ i tumačenjima, teze ili slogana „Svet bez ljudi“, te bih priložila tezu, slogan „ljudi bez sveta“.
PrvaPoslednja