Glava u torbi

Borka Pavićević

Rođena je 1947. u Kotoru, Crna Gora, Jugoslavija. Diplomirala dramaturgiju 1971, magistrirala 1976. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu sa tezom „Nerealistička drama u Srbiji između dva rata“. Članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca. Osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Znaš li ti ko sam ja?

"Znaš li ti ko sam ja?!", "Znate li vi sa kim ste se svađali?", "Pobogu ženo, šta je tebi?", "Histerijo!", "Ko te jebe!", "Jesi li ti klimakterična?" (kompliment), "Gledaj svoja posla!", "Šta se to tebe tiče, pričaću i vikaću koliko ja hoću!" (u autobusu, na javnom mestu, može i u bolnici).

Najveći festival

Od kampa za treniranje mladeži u ratničkom duhu, patriotskom, "odbrambenom" ("preventivni i odbrambeni ratovi" sa prezumpcijom nevinosti) u prirodi, na Zlatiboru, ruke su lako oprane.

Savršen zločin

Stoji Palma posred neke vode, bazena, u crnoj majici, jedini muškarac u ženskom kolu, sve jedna do druge u bikiniju, voda do kolena, ni plava, ni zelena.

Halo, predsedniče

Halo, predsedniče - doziva Marko Đurić predsednika sa lica mesta, "Srpske liste". Glas, halo mobilni, smiruje, i obećava, i dečja obdaništa obećava, u srpskim opštinama, sve redom opštine ređa da bi bilo jasno da sve zna i sve vidi, da sve prati u stopu.

Ostrvo Justero

Utekoh na Sever, na ostrvo Justero, kod prijatelja LJiljane i Konija Dufgrana, na otok do koga se stiže trajektom, besplatnim, jer puteve i trajekte u Švedskoj putnik ne plaća, već je platio porez, a porez služi građanima.

Mostovi i ambisi

Na poziv Jasenka Selimovića, švedskog zastupnika u grupi liberala u Evropskom parlamentu, člana grupe za unutrašnje tržište Evropske unije, odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, odbora za odnose sa BiH, te Kosovom i osnivačem grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, bila sam u Briselu čitav jedan kišni dan, kao ovaj kada pišem.

Septička jama

Da. Premijerko Srbije, uzmi budak i ruši to, slažem se sa Srbijankom Turajlić, i ne čudite se, što neko živ, "preživeo", upravo to ne traži, već zahteva, i ne pozivajte se na zakonitost koja je postala isprika za svaku neodgovornost i za svako "ne znam" pod ovim ovdašnjim suncem.

Otvoreno društvo

"Ima li šanse za otvoreno društvo u Makedoniji?" tema je i naslov skupa kojeg je na dvadesetpetogodišnjicu rada priredila Fondacija za otvoreno društvo u Makedoniji, u Skoplju, u Muzeju savremene umetnosti, na uzvišici iznad stare čaršije sa pogledom na grad, na Skoplje, čiju je mnogostruku lepotu, i da upotrebim jedan toliko zlorabljen pojam, "identit", dugotrajna vlada Nikole Gruevskog nastojala da izobliči gradnjom čudovišnih čudesa, novoidentitetskih spomenika samoj sebi;

Sveznadar i Zašto si ti živ

Ne mogu tačno da se setim da li je to bilo nakon promocije njegove knjige "Strašno" ili nakon nekog drugog programa u CZKD-u koji je imao čast da ga posećuju, da na programe dolaze Branka Petrić i Bekim Fehmiju, ostali smo do dugo u noć u nezaboravnom razgovoru.

Gepek

U međuvremenu, od pretnje upućene Dragani Rakić, koja, uprkos upozorenjima, nastavlja da iznosi svoje mišljenje, pismeno i usmeno, "proteklo je mnogo vode" Dunavom i Savom, voda nosi sve i kako reče književnik Dragan Radulović, nekada smo, u zemlji koju nazivaju bivšom govorili "ne drži vodu", a danas "ne pije vodu".

Kod kuće

Nadala sam se, dakako, da će predstava "Kralj Betajnove" Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića, na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, biti "zorna" (P. Bruk) predstava jer je Jugoslovensko dramsko pozorište upisano u naše živote.

Poraz i nada

"Nema leševa, nema zločina", zapisano u beležnici Obrada Stevanovića na sastanku sa predsednikom, jednog od generala potpisnika Kumanovskog sporazuma, "Dubina dva" naslov računa za vađenje hladnjače iz Dunava i tela žrtva iz hladnjače i stavljanje u kamion kojim su odvezena na policijski poligon u Batajnici i zakopana.
Prva Poslednja