Dogodine u nadnaslovu 1

U Danasu tekstove potpisuju novinari, a ne E.I. (ekipa Informera), E.S.T. (ekipa Srpskog Telegrafa), E.A. (ekipa Aloa) ili E.S.N.S. (ekipa Srpske napredne stranke). Pisanje tekstova nije ekipni sport, zato se na svetskim listama šampiona medija i kotiramo daleko gore od odbojkašica i odbojkaša.

Novinari Danasa imaju potpunu slobodu da u svojim tekstovima koriste termine po sopstvenom izboru – južna srpska pokrajina, Kosovo, Kosmet, bivša južna srpska pokrajina, Kosovo i Metohija…

Razlog tome je što nema čoveka u Srbiji koji racionalno, bez zakrvavljenih beonjača, može objasniti – šta je trenutno Kosovo? Da li je južna srpska pokrajina? Nije baš. Ali… Da li je bivša južna srpska pokrajina? Nije baš. Ali…

Da li je srce Srbije? Hm, više je infarkt Srbije, ali srce Srbije dobro zvuči kad treba penjati na astal vokalnog interpretatora „Vidovdana“. Da li je država? Hm, više liči na oblast gde ćete iza svakog kaktusa natrčati na Džona Vejna ili Bika Koji Sedi.

Okej, ali Kosovo je – tu nemamo dilemu – svakako teritorija koja iskrenim pregalaštvom ljudi sa vlasti i njihovih mentalnih gurua iz bliske prošlosti odavno nije nešto što kontroliše Srbija i list Danas sa tim ama baš nikakve veze nema. Kad su Vučić & his Meteors pretili kosovskim Albancima progonom preko Prokletija, mi smo bili protiv.

Kada su neki Albanci palili pravoslavne crkve i proganjali Srbe, mi smo bili protiv. Kada su ubijali ljude s obe strane, mi smo bili protiv. Nismo spasili Kosovo i Metohiju od svih zala i nesreća, ali smo spasli svoju dušu. Možemo mirno da spavamo, s tim što spavanje nikako ne preporučujemo urednicima koji čitaju & opremaju tekstove naslovima, nadnaslovima i podnaslovima, zato što smatramo da oprema čisto informativnog teksta uglavnom mora biti vrednosno neutralna.

Svakako je nesmotreno (a nećete verovati, bilo je i nenamerno) što smo u utorak u nadnaslovu glavnog teksta o „južnopokrajinskim“ izborima na naslovnici objavili nadnaslov „bivša južna srpska pokrajina“, jer bi neko mogao pomisliti da je to redakcijski stav, iako mi zapravo jednoglasan stav o tome nemamo.

Bezbroj puta poslednjih godina na naslovnici je u opremi teksta bio termin – južna srpska pokrajina. I biće ga i ubuduće, ma koliko to označavalo frazu koja, što se kaže, ne oslikava pravo stanje na terenu.

Naime, Kosovo je po pravnim aktima Srbije deo Srbije i izvinjavamo se čitaocima koje je taj nadnaslov povredio. U dnevnom novinarstvu kao previše dinamičnoj profesiji često ima propusta i grešaka, koje nisu strašne ako se isprave ili priznaju.

Ali, ne izvinjavamo se onima koji se dive predsednikovom planu o razgraničenju, a okolo jure izdajnike zbog jednog nespretnog termina, poput srpskog naprednog poslanika s karakternim inicijalima V.O.

Taj V.O. je mahao Danasom u Skupštini kao dokazom da je Danas priznao Kosovo, iako Danas, nećete verovati, nema nikakva ovlašćenja da prizna Kosovo. Nisu nas čak nijednom zvali na briselske pregovore, što im nikada nećemo zaboraviti.

Kako će poslanik V.O. posle eventualnog Vučićevog razgraničenja zvati Kosovo? Možda razgraničena južna srpska pokrajina?

Ne izvinjavamo se ni onima koji su priznali Briselskim sporazumom pravni sistem „južne srpske pokrajine“, uspostavili granicu sa „južnom srpskom pokrajinom“ i koji su bilu u Vladi sa zloglasnim premijerom „bivše južne srpske pokrajine“, a Danasu lepe etiketu izdajnika zbog jednog nadnaslova.

Nadnaslov u Danasu nikoga nije iselio sa Kosova, nikoga nije ubio, nikoga nije unesrećio, nikome nije spalio crkvu, nikome nije srušio kuću, to je samo jedan elemenat u opremanju tekstova. Može da bude loš ili pogrešan, ali garantovano ne može da škodi.

Braćo i sestre, dogodine u nadnaslovu!