Kad je teško - Mister Kiters 1Foto: Radenko Topalović

Danas je sednica Skupštine o Kosovu i Metohiji, danas je možda i miting podrške manijaku, ali juče, kada sam pisao ovu kolumnu, nije bilo ništa. Ništa! Zatišje pred buru, rekao bi narod koji živi uz more.

Funkcioneri SNS su zvali aktiviste da ih teraju da dođu u Beograd i podrže svojim prisustvom „francusko-nemački plan“ za Kosovo i Metohiju, ali nije išlo. „Pala tri metra snega, burazeru, nema šanse da stignem.“ „Izvini, braćala, ovde naišao zmaj, bljuvao vatru, sve mi se ovce razbežaše, nema teorije da dođem.“ „E, tečo, baba nam se porađa sedmi put, moramo da budemo uz nju, svaki put sam bio na mitingu, bre, zovite ove što se stalno izvlače.“

Dok je 700.000 naprednjaka pokušavalo da izvrda dolazak u Beograd, opozicija je zapomagala da je Vučiću bolje da ne dolazi u Skupštinu bez „francusko-nemačkog plana“, crno na belo.

„Ne želimo više da slušamo patetične govore i rekla-kazala!“ Kad sam video vest o novoj curi dr Nebojše Stefanovića, znao sam da sam sa temama baš tanak, a kad sam video da je Predraga Markovića, bivšeg predsednika Skupštine, paparaco snimio dok radi zgibove u parku, zaključio sam da tema nema.

Nema, uslovno rečeno, jer za dnevnu kolumnu mora da ih ima uvek. Ovakve dane, kao što ste možda primetili, volim da posvetim životinjama. Naš današnji junak, a vaš novi drugar je mačak Mister Kiters!

Ovaj gospodin mačak ima kamericu sa mikrofonom oko vrata i preko 450 hiljada pratilaca na Instagramu (nalog: mr.kitters.the.cat). Mister Kiters živi u kući, a kako mačiji red i običaji nalažu, voli da lunja po kraju.

Pratiti doživljaje ovog mačka je neverovatno iskustvo. Kadar je uokviren njegovim belim brkovima i belim šapama i mi praktično vidimo i čujemo ono što čuje i on. Čujemo, međutim i to da Mister Kiters neprekidno „priča“.

Da li ste znali da mačke pričaju, osim kad vam se obrate mjaukanjem ili kada arlauču jedna na drugu u „mačijem stand-offu“. Da li to mačke rade stalno ili Mister Kiters zna da ima kamericu i mikrofon, pa prenosi šta je video i pored koga je prošao.

„Mr, mr… mrr, mrrr… mrnj…“, tako to zvuči, kad vidi pticu, kad oštri kandže o drvo, kad se mimoilazi s drugim mačkama (Gosn Kiters: „Mr!“, žuta mačka: „Mr!“), kad skoči sa krova, kad šeta po travnjaku, Gosn Kiters sve to isprati svojim „govorom“.

Nikada mi nije palo na pamet da mačke mrmljaju sebi u bradu dok šetaju po krovovima i dok se zavlače ispod automobila. Bio sam ubeđen da „komuniciraju“ samo sa drugim mačkama i ljudima.

Nikada više neću mačke posmatrati (a posmatram ih stalno, kao i ptice) kao ranije, zahvaljujući jednom mačoru i njegovom mrmljanju tokom njegovih dvorišnih i krovnih avantura. Zapratite i vi Mr Kitersa – mačora sa kamericom, koji će vam ispričati sve, a nećete razumeti ništa. Uživaćete.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.