Upotreba ćirilice

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Eno Putevi Srbije odlicno znaju kako se koristi cirilica. „РОАДПОЛ ДАНИ 16-22.09. САЧУВАЈ СЕБЕ И ДРУГЕ“, na displejima na auto-putu. Danima sam se jedva sacuvavala pokusavajuci da shvatim sta pise. Tek kada sam naletela na natpis na engleskom, razumela sam.

  2. Kazu da Vulin ide uvek korak ispred: ocekuje se da ce traziti da se i brojevi pisu cirilicom. Arapski brojevi su recidiv turske proslosti, sto nas opsano ugrozava!

  3. Pre nego uključimo Ćirilizator: piše se „izvinio“, ako se misli da se od nekog traži oproštaj, izvinjava. Izvinuo se onaj koji je pravio most na fiskulturi.

  4. Verovatno da više ne volim Vučića od autora teksta, ali veće lupetanje odavno nisam pročitao. Kao da je tekst pisao neki Vučićev čovek.

  5. A zašto jednostavno ne pišemo oba, postoji srpsko ćirilično i latinično pismo. Oba su dobra na svoj način i prilagođena našem jeziku. Kad kucam na mobilnom latinica kad pišem olovkom ćirilica. Nismo veći Srbi niti Sloveni ako pišemo ćirilicom, nismo više katolici ako pišemo latinicom. To su samo znakovi sa značenjem pobogu.

  6. Izmišljeni autorski tekst uopšte ne pije vodu, jer nedavno usvojeni tzv. zakon o zaštiti ćirilice uopšte nije u primeni. Tačnije, zakon je pre dva-tri dana samo stupio na snagu, ali (kaznene) odredbe tog zakona počinju da se primenju tek za šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu, što u samom tekstu zakona jasno piše.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dijalog

Koga briga za cenu 7

Koga briga za cenu

Jedan sagovornik Danasa nazvao je plan da se pravi nacionalni stadion sa svim pratećim objektima i infrastrukturom za 418 miliona evra - podizanjem spomenika za života.

Naslovna strana

27. novembar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.