Pa komesar za regularnost nije imao šta da pročita, jer ovi što ništa nisu videli nisu imali ni šta da napišu. Ništa se, dakle, na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu sumnjivo nije desilo, momci iz Slane Bare i momci iz Niša su se, tako sledi, viteški borili i pobedio je bolji, nego kako.

A onda je po ko zna koji put „budala“ pokvarila „lepo“. Ovi iz UEFA su iz dalekog i zabačenog Niona navodno bolje videli šta se u Novom Sadu dešavalo, pa naredili ovima iz FSS, koji nit šta vide, nit šta čuju godinama, da pokrenu (i završe) istragu. Verovatno su, zaluđeni novim tehnologijama, pogledali snimak, i potpuno naivno poverovali svojim očima. Da je više nego sumnjivo da isti igrač u 60 sekundi napravi penal, i da „šmekerski“ autogol, da je neverovatno neobično da njegovi saigrači ni okom nisu trepnuli, a u drugom poluvremenu bukvalno šetali po terenu. A još su pre čačkali pa saznali da je pomenuti meč dan pre, ili neposredno pred početak prebrisan u svim kladionicama. I bahato, bez da nude dokaze, naredili istragu.

A iz FSS-a brže bolje, da sve izgleda još tragikomičnije nego spontani pobačaj srpskog fudbala na „Karađorđu“ „predmet“ predali Komisiji za etiku. Da neko normalan protrlja oči, uštine se dva-tri puta, prekrsti i levom i desnom – šta će aman „radno telo“ sa visoko sofisticiranim imenom da „istraži“, da dokaže, i na kraju presudi. Kakve veze ima „etika“ sa providnim i bezobraznim pakovanjem rezultata, da li će aktere pozvati da se zaklinju nad Biblijom ili da ih stave na „poligraf moralnosti“? Kakve dokaze može pronaći komisija, hoće li se akteri skandala pred njom ispovediti i pokajati, a onda isposnički prihvatiti kaznu? Kakva etika, kakvi bakrači? U pitanju može biti samo krivično delo, zna se ko time treba da se bavi, a u tom slučaju su i ovi što službeno ne vide ono što je očigledno jednostavno – saučesnici.

Neko će, zbog UEFA, verovatno biti kažnjen. Da li će to biti samo akter „preokreta“ i(li) siroti Proleter iz Slane Bare, i na osnovu čega kad ništa nije sumnjivo, potpuno je nevažno. Baruština u kojoj vegetira srpski fudbal neće se zbog toga ni ustalasati, oni kojima je mutna voda prirodno stanište ostaće gde su sada i biće podjednako nedodirljivi, na desetine istih ili sličnih situacija kao sa „Karađorđa“ ostaće zaboravljene i daleko od očiju iz Niona.

Jedina pouka koju će svi izvući iz ovoga nije da je nameštanje kažnjivo, već da treba da bude diskretnije.