15. festival KROKODIL: Zajedno u borbi protiv diktature 1Foto: KROKODIL Detalj sa plakata izložbe

 

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač rekao je u subotu 17. juna na otvaranju izložbe „Varšava-Marijupolj – gradovi ruševina, gradovi borbe, gradovi nade“, u okviru Debatne zone 15. festivala Krokodil, da se Ukrajina uvek trudi da se bori protiv diktature i da danas treba svi da „budemo zajedno u borbi protiv svih ovih neprijatelja.“

On je otvorio izložbu sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom, koji je istakao sličnosti rata i stradanja u Varšavi 1944. godine i u Marijupolju 2022. godine.

„Nažalost, slično okrutna i drastična u svom preziru prema međunarodnom humanitarnom pravu i kršenju ljudskih prava, danas je ruska agresija na Ukrajinu, takođe, obeležena smrću, razaranjem, mučenjem, silovanjem, pljačkom i prisilnim deportacijama“, kazao je Perl.

“Izložba predstavlja fotografije gradova koje su uništila dva totalitarizma: Varšave – sravnjene sa zemljom 1944. godine i Marijupolja – uništenog 2022. usled ruske agresije. Ova međunarodna izložba prikazuje surovost ratnih dejstava, koje – bez obzira na vremensku udaljenost – povezuju tragedija civila i vojnika, pljačka i uništavanje infrastrukture.

Njen cilj je, između ostalog, da pokaže univerzalnu potrebu za slobodom za koju su se borili varšavski ustanici i za koju se sada bore Ukrajinci” saopšteno je iz Udruženja KROKODIL povodom izložbe.

Ovom prilikom prikazan je i dokumentarni film „Izbrisati narod” koji prikazuje uništavanje ukrajinskog kulturnog nasleđa od strane ruske vojske nakon početka agresije.

„Izložba „Varšava–Marijupolj – gradovi ruševina, gradovi borbe, gradovi nade“ nastala je na inicijativu potpredsednice Sejma Republike Poljske Malgožate Gosjevske i predsednika Vrhovnog saveta Ukrajine Ruslana Stefanjčuka.

Suorganizatori projekta su zamenik premijera i ministar nacionalne odbrane Marijuš Blaščak i šef Kancelarije za ratne veterane i žrtve represije Jan Juzef Kaspšik.

Postavka se sastoji od šesnaest naporednih prikaza ratom razorene Varšave i Marijupolja ili mesta pored Kijeva uništenih tokom ruske invazije na Ukrajinu 2022, godine, navodi Udruženje KROKODIL povodom ovog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari