U svetu punom senzacija potrebno je pronaći vreme i mesto tišine 1Foto: Promo

Izložba multimedijalnog koncepta (skulptura – slika) pod nazivom „Opus „Tišina“, umetnika Lidije Živković i Darka Kuzmanovića postavljena je u galeriji Studentskog kulturnog centra, i može se obići do 11. decembra.

Kako je navedeno, postavka predstavlja „ svojevrstan poziv na put prema unutra, na osluškivanje srca, na spoznaju božanskog u svakom od nas.“

Povodom postavke je navedeno da „u ovom večito promenljivom svetu punom senzacija, preko je potrebno zastati i osetiti život u sadašnjem, jedinstvenom trenutku. Pronaći vreme i mesto tišine. Premestiti fokus sa spoljnjih, haotičnih i bučnih nadražaja u prostor unutar sebe. Sadašnji trenutak uvek je iznova nov i neuhvatljiv, ali, paradoksalno, baš on pruža priliku za odmor i uranjanje u realitet gde se subjekat i objekat stapaju u jedno. Tu se susreću krajnosti – materija i duh, još uvek nerazdvojeni vibriraju u svoj svojoj potenciji.“

Kao motivi na slikama umetnice Lidije Živković navode se: riba, voda i zlato, gde riba simbolizuje „stalno kretanje, neprekidnost, stalnu promenu, transformaciju, život, oblik, telesnost“.

Voda je, kako je navedeno, „izvor života, sredstvo očišćenja, središte obnavljanja, beskonačnost, bezobličnost, bestelesnost, strujanje, tišina“.

„Zlato simbolizuje trajnu vrednost, nepromenjenost, istinu, božansku isceljujuću svetlost“, navedeno je povodom motiva koje ova umetnica koristi, dok je povodom skulptura Darka Kuzmanovića istaknuto da je dominantan simbol spirala, „koja povremeno zadobija formu zlatnog preseka – ukazujući na harmonizaciju i savršeni sklad suprotnosti: rasta i širenja, razmotavanja i odmotavanja, ispredanja i tkanja životnih niti, ali i lutanja duše do povratka svom božanskom središtu“.

Kako je pojašnjeno, „gvožđe je kao težak materijal, upotrebljen da uokviri, materijalizuje apstraktne koncepte vremena i prostora koje je potrebno prevazići, jer su fikcija ograničenog uma. Nasuprot tome, zlato simbolizuje život, svetlost, blistave trenutke samorefleksije, otvore kroz koje isijava naša istinska priroda“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari