beogradski džez festivalFoto: F.M.

Ovogodišnji, 39. po redu Beogradski džez festival održava se od 24. do 29. oktobra u Domu omladine Beograda i MTS Dvorani.

Kako je najavio Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda, najavio je da se oni kao domaćini festivala raduju novom izdanju i da su apsolutno tehnički spremni za sve zahtevne izvođače.

Istakao je da se na osnovu prodaje karata može zaključiti da vlada veliko interesovanje publike i da će većina koncerata verovatno biti rasprodata pre početka samog festivala.

Džez muzičar Jovan Maljoković, predsednik Odbora Beogradskog džez festivala, rekao je da je Dom omladine Beograda mesto na kome je rođen džez, gde su stasale generacije kao Stjepko Gut, Miša Blam, Miša Krstić, pa i on sam.

– Ja mogu da kažem da sam veoma srećan što je ovaj naš festival prerastao u jedan od najboljih džez festivala na ovim prostorima zato što mi imamo stilsku odrednicu, mi sada već nekoliko godina radimo da promovišemo novi i mladi, evropski džez.

Istakao je predstavljanje srpske nove, mlade džez generacije, koja već nekoliko godina ima specijalni deo programa, kao i trideset godina džez odseka muzičke škole „Stanković“.

Vojislav Pantić, umetnički direktor Beogradskog džez festivala, izjavio je da je ovo samo jedna mala slika onoga što džez jeste danas, raznovrstan i interesantan.

Spomenuo je kako ga je neko pitao da preporuči koncert koji ne treba propustiti, na šta je on odgovorio da bi preporučio sve nastupe i da nijedan ne treba propustiti kako bi se sagledala raznovrsnost festivala.

Predstojeće izdanje predstaviće najbolje umetnike iz evropskih zemalja, biće 22 programa i, sasvim slučajno, muzičari dolaze iz 22 različite zemlje.

Od 21 profesionalnog programa, čak 10 će imati premijerni karakter, jer su u pitanju umetnici koji će izdati nove albume do početka ili neposredno po završetku festivala.

Posebno su ponosni što to važi i za gitaristu Džona Skofilda, koji objavljuje dvostruki album pred početak festivala.

Istakao je da festival nikad nije bio ovoliko mlad po godinama izvođača, ali i naročito po proseku godina posetilaca, koji je ispod 40 godina, što ga čini možda i najmlađim u Evropi.

Na festivalu će nastupiti 9 saksofonista kao lideri orkestara, zbog čega bi se moglo reći da je tema umetnost saksofona u džezu.

Jedan od njih je i Max Kochetov, koji će sa svojim kvartetom imati posebnog gosta Fabricija Bosu, posebnog po tome što drži jedan rekord festivala.

Naime, Bosa je nakon nastupa na festivalu 2005. godine otišao u Rim, a potom se vratio u Beograd i svirao još jednom na istom izdanju festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari