65. Sterijino pozorje do 4. oktobra 1Foto: Promo

Zaista, kako danas zvuči moto „Stvarnost čudnija od mašte“ koji je selektor ovogodišnjeg, jubilarnog, 65. Sterijinog pozorja izabrao početkom ove godine za selekciju najboljih predstava u regionu i šire da zavređuju da se vide i da budu u konkurenciji na ovom prestižnom pozorišnom festivala bilo je jedno od mnogih pitanja o kojima se diskutovalo na konferenciji za novinare povodom ove manifestacije.

Nakon nakon dva odlaganja termina odlučeno je da se 65. Sterijino pozorje održi od subote, (26. septembar) do nedelje, 4. oktobra, kada je planirano da u čast nagrađenih bude izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića a u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. I to pod uslovom da se ne desi nešto nepredviđeno u narednih desetak dana – rečeno je na konferenciji za novinare održane tokom ove sedmice u u direkciji Sterijinog pozorja.

Tada je Miroslav Radonjić, direktor festivala, objasnio koliko je delikatna i složena organizacija manifestacije imajući u vidu neophodna testiranja na korona virus gostiju Sterijinog pozorja.

– Iskreno se nadamo da će ovaj program koji smo spremili za ovogodišnje Pozorje, zaista moći da se izvede jer, evo, i sada mi to kao organizatori ne možemo da garantujemo. Zašto? U Međunarodnoj selekciji „Krugovi“ iz Zagreba nam gostuje Zagrebačko kazalište mladih sa predstavom „Ajhman u Jerusalimu“ a ansambl i cela ekipa će po propisu morati da se testira 48 sati pre polaska u našu zemlju. Ukoliko samo jedan od njih bude pozitivan na koronu, oni ne dolaze. Isto tako je i sa dva pozorišna ansambla iz Sarajeva jer, oni mogu bez testiranja da krenu na put ali će im na granici biti merena temperatura i ponovo, ako samo neko iz ekipe ne bude mogao da nastavi put ka Novom Sadu, njihove predstave neće biti izvedene, istakao je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, dodajući da je to samo jedan od problema sa kojima se susreću pred početak samog festivala.

Sterijino pozorje je, pre ovogodišnje situacije sa pandemijom, bilo pomereno u svom prvobitnom terminu održavanja samo 1999. godine zbog NATO agresije i tada je odžano mesec dana kasnije.

O suštini izuzetne važnosti da se ovogodišnje Sterijino pozorje održi i pod vrlo teškim uslovima za rad i organizaciju, Radonjić je rekao:

– Važno je da se festival održi i to ne samo zbog kontinuiteta i tradicije, činjenice da on postoji već 65 godina, već zbog jedne suštinske stvari. Užasava me termin „nova normalnost“ jer on ništa ne znači. Ne postoji nova normalnost, postoje samo normalnost i nenormalnost. Mi živimo u svetu nenormalnosti i moramo učiniti sve da se vratimo u normalnost. Mi sa ovogodišnjim festivalom dajemo poruku i to je važno i na onom simboličkom nivou da se stane na put pričama po kuloarima da su pozorišta legla zaraze. Ona to nikada nisu bila kroz čitavu svoju istoriju. Pozorišta su bila mesta slobode, slobode misli i govora, umetničke slobode a, naravno, i kritike nekih patoloških pojava društva i vremena u kojem ta pozorišta egzistiraju. To je ono što će pozorište uvek i biti. Publika ne sme sa strahom da dolazi u pozorište, zato smo mi obezbedili i za tih 50 odsto kapaciteta sve moguće mere predostrožnosti: razdvojeno sedenje u sali, obavezno nošenje maski, dezinfekciona sredstva i apsolutno sve što je u našoj moći.“ Radonjić se izvinio svima onima koji su imali rezervisane ulaznice, a upravo zbog okolnosti proizašlih iz pandemije nisu, na kraju, zbog smanjenog kapaciteta i bili u prilici da je kupe.

Dramaturg Svetislav Jovanov, selektor Festivala, takođe je govorio o značaju koji bi Festival u ovom trenutku mogao da ima za pozorišnu kulturu.

„Činjenica je da se na svim premijerama tokom perioda korone osetila posebna vrsta interakcije između glumaca koji su svakako u riziku dok glume i publike koja je na neki način pretvorena u „zarobljenu publiku“. Ta vrsta povezanosti zaista izaziva poseban umetnički događaj i samim tim mislim da će ovo Pozorje biti veoma značajno jer će doprineti da se publika vrati samom pozorištu.

Sterijino pozorje će svečano otvoriti besedom Branka Petrić Fehmiju u 20 sati na sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu, nakon čega će biti izvedena prva predstava iz takmičarske selekcije „Smederevo 1941“ Ane Đorđević.

Žiri

Ove godine žiriju će predsedavati Almir Bašović, a članovi su: Igor Burić, Jelena Mijović, Željko Hubač i Robert Lenard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari