Osmi festival ilustracije knjige „BookILL fest” 1Foto: Plakat

„BookILL Fest” poziva sve zainteresovane iz celog sveta da učestvuju u konkursu za najbolje ilustracije knjiga, a sam festival podrazumeva i izložbu izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika, gostujuće izložbe i prateće programe.

„Ilustrovanje knjiga je važna, ali i specifična oblast u procesu dizajniranja i grafičkog oblikovanja knjiga, zbog čega „BookILL fest” teži da skrene pažnju na ilustraciju i ilustratore u javnosti, ali i na izdavače koji brinu o opremi svojih knjiga. Ilustrovana knjiga je umetnički objekat koji potpisuju koautori: pisac i ilustrator. Organizator konkursa već godinama pokušava da afirmiše princip po kojem su u njoj tekstualni deo i njena vizuelna komponenta (ilustracija) podjednako važni, pri čemu bi i pisac i ilustrator trebalo da budu podjednako vrednovani, poštovani i uvažavani. Konkursi za ilustraciju knjige su retki u svetu, a time je značaj ovog Festivala veći“, objasnili su iz organizacije festivala.

Ovogodišnji festival otvara se 5. marta u 13 časova na Sajmu knjiga u Novom Sadu i trajaće do 11. marta, a posetioci će biti u prilici da pogledaju gostujuću izložbu „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” i izložbu Festivala ilustracije knjige „BookILL fest 2018“.

Izložba izabranih i nagrađenih radova na konkursu „BookILL festa 2019“ i proglašenje pobednika održaće se maja meseca u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu.

Izložba „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” je gostujuća izložba festivala u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu „Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije „Babka” iz Kovačice.

Sadrži ilustracije 19 srpskih ilustratora čiji su radovi bili zastupljeni na Bijenalu u Bratislavi u periodu od 2003. do 2017. godine.

Izložba Festivala ilustracije knjige “BookILL fest 2018.“ u Novom Sadu sadrži ilustracije selektovanih i nagrađenih autora na prošlogodišnjem konkursu  Festivala ilustracije knjige „Bookill fest”.

Propozicije konkursa mogu se pogledati na web adresi banatskikulturnicentar.blogspot.com u delu arhive, a rok za slanje je 10. april. Festival ilustracije knjige „BookILL fest” po osmi put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari