A1 Kinoteka letnji bioskop zabeležio rekordnu sezonu: Više od deset hiljada gledalaca na projekcijama pod zvezdama 1Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Od 15. jula, kada je otvoren projekcijom nagrađivanog filma „Tar“ Toda Filda, do 31. avgusta, A1 Kinoteka letnji bioskop prikazao je 48 ostvarenja koja su obeležila svetsku i domaću produkciju, a zabaležio je rekordnu posećenost – ovaj program na krovnoj terasi Doma Vojske u Beogradu pratilo je više od deset hiljada gledalaca, i za mnoge hit naslove tražila se „karta više“.

Kako podseća Ksenija Zelenović, urednica A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, pred našim filmofilima su bila i remek – dela iz prethodnih dekada, kao što su „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Imitacija života“ Daglasa Sirka, „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Borselino“ Žaka Derea…

U bioskopu pod zvezdama ovog leta su prikazana i „Velika iščekivanja“ Alfonsa Kuarona, „Belfast“ Keneta Brane, „Perfektni stranci“ Paola Đenovezea, „Dauntonska opatija: Nova Era“ Sajmona Kertisa, „Moja godina sa Selindžerom“ Filipa Falardoa, „Sneg u Benidormu“ Izabel Košet, „Kraljica Španije“ Fernanda Truebe, i drugi hit naslovi savremene produkcije.

U okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa besplatno je prikazano 20 domaćih klasika (digitalno restauriranih u okviru projekta koji već šest godina zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i A1 Srbija), među kojima su „Lepota poroka“ Živka Nikolića, „Nešto između“ i „Petrijin venac“ Srđana Karanovića, „Tajvanska kanasta“ i „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića.

Na „kartu više“ prikazani su i „Poseban tretman“, „Pas koji je voleo vozove“ i „Čuvar plaže u zimskom periodu“ Gorana Paskaljevića, „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana…

– Beograd zaslužuje bioskop na otvorenom sa programom koji može da odgovori na ukuse i preference različitih generacija – kaže Ksenija Zelenović.

– Upravo zato smo pažljivo birali repertoar koji ne podilazi trenutnim trendovima, već nudi kvalitetan filmski program sačinjen od poznatih naslova domaće i strane kinematografije različitih dekada, kultnih ostvarenja koje potpisuju čuveni autori različitih epoha, kao i mnoge naslove velikih ali i nezavisnih produkcija.

Bez obzira na zemlju porekla, žanr, godinu produkcije, svi filmski naslovi prikazani u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa imaju jedan zajednički imenitelj, a to je kvalitet.

– Fantastična lokacija, krovna terasa Doma Vojske sa pogledom na sam centar grada – Narodno pozorište i Trg Republike, kao i na Dunav, svakako je doprinela jedinstvenom doživljaju publike – navodi Ksenija Zelenović.

Prikazivanje digitalno restaurisanog filma Soje Jovanović iz 1968. godine  „Pusti snovi“, upriličena povodom stogodišnjice od rođenja legendarnog srpskog glumca Mije Aleksića, koje je prekinuto 30. avgusta usled vremenskih neprilika, ponoviće se za publiku koja je tada bila prisutna.

Ova projekcija je zakazana 26. septembra u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, u terminima od 16 i 20.30h.

A1 Kinoteka letnji bioskop realizuje se drugu godinu za redom u saradnji Jugoslovenske kinoteka, kompanije A1 Srbije i Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari