Afrički  i ženski strip 1

Balkanska smotra mladih strip autora, koji će se ove godine u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“održati 23. put od 25. do 37. juna u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ nadmašila je sopstveni rekord i okupila umetnike iz čak 80 zemalja sveta.

Uz to što je ovo najstariji festival na prostoru bivše SFRJ jer postoji od 1998. godine, ove godine je oboren svetski rekord po broju zemalja učesnika  – 2817 izlagača iz 80 zemalja sa šest kontinenata je poslalo svoje radove na festival.

Spisku stalnih zemalja učesnica koje su poznate po devetoj umetosti pridružile su se države sa svih meridijana koje najširoj publici nisu poznate po stripu kao što su Zambija, Šri Lanka, Uganda, Finska, Ekvador, Novi Zeland, Senegal, Jordan, Belorusija, Zimbabve, Uzbekistan, Južnoafrička Republika i druge.

Posebno raduje učešće strip autora iz gotovo čitave Afrike, budući da se radi o kontinentu koji je što se stripa tiče još uvek velika nepoznanica u Evropi i Sjedinjene Američkim Državama, ali i zato što najbolje potvrđuje kakav ugled Balkanska smotra mladih strip autora uživa širom sveta.

O globalnoj prirodi smotre koja je počela kao Balkanska svedoči i iskorak koji je ove godine učinjen ka azijskom stripu. Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će se prostirati na obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, odigraće se i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci „Radoje Domanović“.

Gost Balkanske smotre za 2021. godinu je, posle predstavljanja nacionalnih scena petnaestak evropskih zemalja, strip Južne Koreje, pa je tako u Narodnom Muzeju u Leskovcu postavljena izložba „Savremeni korejski strip: Jedna perspektiva“.

Izložba, koja je pripremljena u saradnji sa Čungkang fakultetom za kulturne industrije, biće otvorena u subotu 26. juna u 20h snimkom obraćanja ambasadora Republike Koreje u Srbiji, njegove ekselencije Hjon Ćan-Čea.

Tom prilikom će korejski strip po prvi put biti prezentovan u Istočnoj Evropi. Istog dana, sat vremena ranije, dakle u 19 časova, biće otvorena jedinstvena izložba – “Balkanski ženski strip: Izbor”.

Radi se o postavci koja na jednom mestu okuplja oko stotinu strip autorki iz bukvalno čitavog regiona. Raniji pokušaji da se prezentuje ženski strip na Balkanu su se se završavali selekcijama autorki iz bivše Jugoslavije, što izuzetno značajnom čini izložbu na kojoj se prvi put u okviru jedne postavke sreću radovi strip autorki iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Grčke i Turske.

Ova izložba premijerno prezentuje potpuniju sliku bitnog i zapostavljenog fenomena ženskog stripa u našem region.

U okviru 23. Balkanske smotre desiće se čak 21 aktivnost. Posetioci će imati prilike da prisustvuju raznolikim tribinama, predavanjima. otvaranjima izložbi, master klasovima, promocijama i okruglim stolovima, sve vezano za temu stripa na Balkanu.

U oviru smotre desiće se i dva veoma važna internacionalna programa. Jedan od njih je Međunarodna konferencija stripa kojem je podršku pružilo Ministarstvo kulture i informisanja, a drugi internacionalni projekat CAN FOR BALKANS usmeren na istorijski strip koji sufinansira Evropska unija a podržan je kroz program Kreativna Evropa.

Smotri će lično prisustovati i oko 50 gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Velike Britanije, Kanade, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske,  Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Srbije. Balkansku smotru će svojim učešćem uveličati neki od naših najpoznatijih strip autora, kao što su Vladimir Krstić Laci, Aleksa Gajić, Leonid Pilipović, Saša Jovanović, Tiberiu Beka i brojni drugi strip autori iz Srbije.

Uz njih, prisustvovaće i direktorka Muzeja strip umetnosti u Briselu Izabel Debeker, poznati Belgijski strip autori David Vautier i Žeroen Žansens, renomirani rumunski strip teoretičar Dodo Nita, najpoznatiji bosanskohercegovački strip crtači Milorad Vicanović Maza i Filip Andronik, perspektivni Ivan Berov iz Bugarske, asistentkinja na Akademiji za primenje umetnosti u Rjeci Korina Hunjak, doajeni makedonskog stripa Lasko Džurovski i Vane Trajkov i mnogi drugi.

Kao jedini regionalni festival sa pedagoškim karakterom, Balkanska smotra i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara.

Cilj je da se mladi autori ohrabre da nastave sa daljim bavljenjem devetom umetnošću. Smotra takođe dodeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, koja je takođe i najstarija nagrada ovog tipa u Srbiji. Dobitnici dotične plakete ove godine su Radič Miša Mijatović i Branislav Miltojević. B

iće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja hrvatski autor Nikola Listeš. Već treću godinu dodelje se i nagrada „Prijatelj stripa“ osobi koja nije iz sveta devete umetnosti, ali toj istoj devetoj umetnosti nesebično doprinosi i pomaže.

Njeni ovogodišnji dobitnici biće novinari Vladimir Šagadin iz Zagreba i Danilo Kocić iz Leskovca, koji su svojim višegodišnjim delovanjem pozitivno uticali na regionalni strip.

Grad Leskovac je nastavio svoju nesebičnu podršku Smotri i 2021. godine, a već drugu godinu za redom iza festival je stalo i Ministarstvo kulture i informisanja. Takođe, svoju pomoć pružila je i kompanija „Tangled Hub“ iz Leskovca.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Jedan od organizatora, Marko Stojanović, o organizaciji 23. Balkanske smotre mladih strip kaže: „Veliki izazov je organizovati festival u uslovima koje nameće globalna pandemija korone. Radi se, iskreno rečeno, o logističkoj noćnoj mori, jer je neophodno uskladiti bezbedonosne mere koje nameću različite države a koje se stalno menjaju. Teško je baviti se kulturom kad je glavni cilj osigurati bezbednost svakom gostu i posetiocu festivala, ali nas nikad veći odaziv autora iz 80 zemalja sveta, želja autora iz deset zemalja da uživo prisustvuju kao i institucionalna podrška internacionalnim programima koja je smotri pružena, obavezuju da damo sve od sebe i priredimo ovaj praznik duha i umetnosti najbolje što možemo te pošaljemo pozitivnu sliku Srbije u svet…”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari