„Alegorija sećanja“ Veljka Valjarevića u užičkom Reflektoru 1Foto: Promo

„Alegorija sećanja“, naziv je izložbe slikara Veljka Valjarevića, Užičanina koji živi i stvara u Beogradu, koja će moći da se pogleda u užičkoj galeriji Reflektor, od večeras, od 19 časova, do 20 novembra.

Mladi slikar, koji je postigao zapažene uspehe u zemlji i inostranstvu, ranije je izlagao sa drugim umetnicima u svom rodnom gradu, a „Alegorija sećanja“ biće njegova prva samostalna izložba u Užicu.

Jelena Šalinić Terzić je napisala da Valjarević „strpljivo veruje snoviđenjima“, da je „taktilnost kojom osluškuje pikturalnost zelenog iskona izjednačena u njegovom radu iskrenim doživljajem života prirode kao jedinog izbavljenja i iskupljenja čoveka“.

„U tom frizu zelenog treperenja stvarnost se pretvara u senku nekog sveta koja stoji pred nama kao upozorenje i putokaz istovremeno. Prostor u koji slikar spušta svoj hod samo je prvi plan univerzuma u kome smo svi spleteni u mrežama iskušenja i u kojima je stalno jedino preispitivanje naše vere u smisao postojanja“, navela je Šalinić Terzić.
Uz ocenu da su na njegovim slikama „svetlost i boja, tvorci atmosfere“, a da način njegovor rada „nije uobičajen, ishitren i zasnovan isključivo na zanosu i trenutku“, ona je navela da je slikar „zagledan u svet u kome jesmo i onaj koji je duboko skriven u nama“.

Veljko Valjarević je rođen 1991.godine u Užicu, gde je završio Umetničku školu. Dilomirao je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde je završio master studije i preselio se u Beograd.

Trenutno je na doktorskim studujama na Fakultetu primenjenih umetnost. Izlagao je na više od trideset grupnih izložbi i realizovao deset samostalnih izložbi.

Zastupljen je u nekoliko knjiga i eseja o crtežu, a njegovi radovi se nalaze u privatnim i državnim kolekcijama. Jedan je od najmađih slikara čija dela čine stalnu postavku Moderne galerije u Valjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari