ANKSS i ULUS: Ministarstvo kulture ohrabrilo huligane 1Foto: Marko Somborac

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 15. oktobra objavilo „najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“ i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o „degenerisanoj umetnosti“.

„Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti“, ili „izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“, citirala su ova dva udruženja delove iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja.

Takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima, navodi se u reagovanju dve organizacije.

Nije da crtež „Kenjkavac“ nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi, poručuju ANKSS i ULUS.

Nije da predstava „Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo“ nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da
se desi. Sram vas bilo, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Srpski PEN centar: U demokratskom i uređenom društvu izložbe se ne prekidaju

Srpski PEN centar najoštrije osuđuje nasilno prekidanje izložbe stripova „Novo doba“ i uništavanje izloženih radova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu i to doživljava kao vrh ledenog brega u rastućoj netoleranciji i nasilnoj retorici u društvu „oličenoj u pretnjama i medijskim progonima“.

U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe, ne zabranjuju knjige i pozorišne predstave, ne cenzurišu i ne guše dijalozi o kulturnim, umetničkim i društvenim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Umetnička dela mogu biti dobra ili loša, više ili manje prihvaćena od strane stručne kritike i javnosti, ali ona najpre moraju biti javno dostupna. O njima se može razgovarati, ali se ona ne smeju uništavati, zabranjivati i onemogućavati, poručuje Srpski PEN centar.

Srpski PEN centar energično zahteva od nadležnih državnih organa da neodložno obavesti javnost o svim okolnostima ovog opasnog i uznemirujućeg događaja i da nasilnike izvedu pred lice pravde.

Skupština slobodne Srbije: Uništavanje umetničkih dela čist fašizam

Skupština slobodne Srbije najoštrije je osudila jučerašnje saopštenje Ministarstva kulture i informisanja kojim se suštinski opravdava, a u najmanju ruku relativizuje fašistički čin uništavanja umetničkih dela u zemunskoj Umetničkoj galeriji “Stara kapetanija”, navodi se u saopštenju ovog udruženja i ističe da privođenje maloletnika nije dovoljno.

Kako navode, u sramnom saopštenju ministarstva izjednačavaju se maskirani vandali sa stvaraocima koji su svojim delima iskazali stav o jednom vremenu.

Umesto da bespogovorno osudi nasilnike, ministarstvo je iskoristilo priliku da se obračuna sa političkim i ideološkim protivnicima i zapravo dovede u pitanje Ustavom garantovanu slobodu umetničkog izražavanja.

Skupština slobodne Srbije snažno podržava umetnike i umetničke slobode i sa gnušanjem osuđuje svaki politički nasrtaj na njih, za nas je sloboda umetničkog izražavanja civilizacijsko dostignuće a svaki napad na nju ima pečat najretrogradnijih ideologija, koje su ovu zemlju i ceo svet u crno zavili nekoliko puta u istoriji.

Skupština slobodne Srbije smatra da ovo saopštenje predstavlja još jedan dokaz da je vlast u Srbiji ubedljivo najodgovornija za atmosferu straha i nasilja u društvu i da predstavlja inspiratora zločinačkih akcija poput ove u Staroj kapetaniji.

Iako je privođenje grupe maloletnika za koje se sumnja da su uništili izložbu u Zemunu dobra vest, jasno je da policija snosi veliku odgovornost zbog toga što nije sprečila ovaj čin.

Policijska stanica se, naime, nalazi u neposrednoj blizini galerije, a autori izložbe su prethodno prijavili pretnje koje su dobijali; no, i pored toga, bezbednost ni njima ni posetiocima izložbe nije osigurana.

Skupština slobodne Srbije, kako navode u svom reagovanju, smatra da javnost ne sme biti zadovoljna privođenjem maloletnika i da nadležne institucije moraju saznati ko je bio njihov nalogodavac i organizator. Svi oni moraju biti adekvatno i primerno kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari