Barcelona Gipsy balKan Orchestra proslavlja 10 godina u Beogradu, Kragujevcu i Nišu 1Foto: Oliver Jordi

Barcelona Gipsy balKan Orchestra dolazi u Srbiju i to u ime proslave 10 godina postojanja. Ovaj međunarodni sastav po prvi put predstavlja svoj autorski materijal, kako instrumentalni tako i vokalni i to u Beogradu u Botaničkoj bašti “Jevremovac” – 19.juna, na dan muzike 21. juna u Kragujevcu u Zastavinoj Bašti i u Nišu 22. juna u Banovini.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra je svetski poznata atrakcija world music scene i rado viđen bend širom sveta koji izvodi pesme na mnogim jezicima: španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom…

Sedište benda je u Barseloni i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Pere Nolasc (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).).

Ivan je rođeni Beograđanin koji već skoro dve decenije živi u Barseloni i sa svojim prijateljima čini bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Ovaj bend je krajem 2020. objavio album “Nova Era” sa novom pevačicom Margeritom Abitom poreklom sa Sicilije, sa kojom je objavio obradu “dragulja” balkanske muzike Marijo deli bela Kumrijo i čuvenu pesmu Silvane Armenulić Ciganine sviraj, sviraj.

Ovaj ansambl održao je i koncerte u Barseloni i Beogradu 2017. na kojima je gost bio Bora Dugić. Svoj jubilej, 10 godina postojanja, bend obeležava upravo 2022. godine sa snimljenih 6 studijskih albuma.

Na pitanje šta to karakterizuje jednog od miljenika world music publike širom sveta kontrabasista Ivan Kovačević odgovara: “želja za istraživanjem, neiscrpnim idejama i neprekidnim radom”.

Vođeni svojim snovima i nakon 6 studijskih albuma, septet iz Gaudijevog grada ulazi u studijo da formalizuje pesme u koje su u prošlim mesecima uložili sve svoje stečeno znanje i iskustvo i time prave prvi korak za put koji vodi u budućnost, čija je neizvesnost ono što im je oduvek bila zvezda vodilja. Prekretnica i osveženje.

Ulaznice za sva tri koncerta mogu se nabaviti na sajtu tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari