Beogradska filharmonija najavila novu sezonu 1Foto: FoNet/Beogradska filharmonija

U priprema za završnicu ove sezone koju će krunisati Betovenovim maratonom 19. juna u Dortmundu i 26. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, Beogradska filharmonija najavila je program za drugi deo 2022. i početak 2023. godine. Naziv nove sezone je Na dobrom putu, na kome će beogradski filharmoničari zajedno sa prestižnim stranim gostima i domaćim muzičarima obići svet kroz 25 koncerata.

Svaki od njih nosi ime jedne od svetskih metropola, a početak sezone ovih muzičko-virtuelnih koncertnih putovanja planiran je za 30. septembar.

Kreće se iz Beograda – posvetom rano preminulom direktoru BF Ivanu Tasovcu, u Velikoj dvorani Kolarca.

Za otvaranje nove sezne BF je od Aleksandra Sedlara naručila Odu Beogadu, tako da bi muzičko putovanje oko sveta trebalo da počne premijerom.

“Filharmonija će na 25 koncerata kroz 400 godina muzičke istorije ilustrovati različite gradove kao što su Berlin, Tokio, Los Anđeles, Barselona, Tel Aviv, Lajpcig, Moskva, Budimpešta, Prag, Varšava, Pariz, Helsinki, Rim, Hamburg, Havana, London, Peking, Buenos Ajres, Njujork, Istanbul, Bukurešt, Beč, Venecija i Sankt Peterburg. Koncertna sezona Na dobrom putu, šetnjom kroz različite meridijane uvodi publiku u novih sto godina orkestra, a ujedno je to poruka o putu Beogradske filharmonije u budućnost gde nju i publiku čeka nova zgrada. Od Budimpešte do Tokija, muzikom ćemo približiti bajkovite priče o nacionalnim tradicijama, ritualima, navikama, zatim, unakrsnim vezama među kulturama, ili svim već poznatim zavičajnim pričama o ljudskom postojanju”, najavile su Asja Radonjić i Danica Maksimović, urednice programa koji su osmisle zajedno sa maestrom Gabrijelom Felcom, glavnim dirigentom BF.

Pored Felca, koji diriguje osam od 25 najavljenih koncerta, Na dobrom putu uz BF će biti i stalni gostujući dirigenti: Danijel Rajskin, Džon Akselrod, Hauard Grifits, Uroš Lajovic, Kristijan Mandeal, Pol Danijel, Mark Pjole, Markus Boš, Gerit Prisnic i veliki broj poznatih solista.

Beogradska filharmonija najavila je i gostovanja Željka Lučića, Fazila Sajema, harmonikašice Ksenije Sidorove i mnogim zvezdama svetske koncertne scene.

Od domaćih solista Na dobrom putu sviraće violinisti Tijana Milošević i Stanko Madić, fagotista Nenad Janković, violončelista Nemanja Stanković…

Kao favorite u BF izdvajaju koncerte iz Rima, Havane i Tokija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari