bdpfoto FoNet Ana Paunković

Posle vrlo uspešne godine u kojoj se Beogradsko dramsko pozorište pozicioniralo kao jedna od najživljih i najatraktivnijih kuća u regionu, čije su predstave, kako je podsetio upravnik Jug Radivojević, u 2022. zabeležile 250 igranja na svojim scenama, više od pedeset na gostovanjima i brojna priznanja na festivalima, najavljen je program za novu sezonu 2023.

U Pozorištu na Krstu organizovan je tradicionalni media day, na kojem je, pod metaforičnim naslovom “Vreme buduće”, predstavljeno sedam novih projekata, sedam premijera koje su, prema rečima Radivojevića, scensko čitanje književnih remek-dela.

Šta očekuje publiku do kraja 2023, i zbog čega je napravljen upravo ovakav izbor literarnih naslova govorili su predstavnci autorskih ekipa ovih projekata.

Kao prvu premijeru na Velikoj sceni BDP “Olivera i Rade Marković”, 20. januara videćemo inscenaciju kultnog romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana, a pored reditelja o ovoj predstavi su govorili dramaturg Vladimir Tabašević, i glumice Mirjana Karanović i Vesna Čipčić.

U znak sećanja na preminulog glumca Marka Živića, koji je igrao jednu od glavnih uloga u hit predstavi “Ne igraj na Engleze”, ova drama Vladimira Đurđevića sa rediteljskim potpisom Staše Koprivice, premijerno se vraća na Malu scenu “Predrag Pepi Laković” 24. januara, sa novom glumačkom ekipom.

U novoj postavci glavne junake igraju Aleksandar Radojičić, Andrija Kuzmanović i Marko Gvero.

Reditelj Nikola Ljuca, sa delom svoje glumačke ekipe – Milošem Bikovićem, Jelisavetom Orašanin i Tamarom Krcunović najavio je predstavu “Laž” po bestseleru Florijana Zelera, čija je premijera zakazana 1. aprila iduće godine na Velikoj sceni BDP.

Kako je istaknuto, priča koja počinje kao zavodljiva i provokativna komedija a završava se sa tragičnim posledicama, otvara temu iskrenosti koju imamo najpre prema nama samima, a onda i prema drugima, i pokreće pitanje koliko mi sebe i nama najbliže lažemo, i zašto lažemo…

Reditelj Borislav Liješević, čija je predstava “Čitač” po motivima kultnog romana Bernharda Šlinka već dve godine hit ostvarenje Pozorišta na Krstu ovenčano brojnim nagradama, vraća se na Veliku scenu “Olivera i Rade Marković” adaptacijom Geteovog “Prafausta”.

Premijera ove predstave bila je najavljena za ovu godinu, ali zbog nemogućnosti okupljanja ekipe, kako su juče izjavili Liješević i Svetozar Cvetković, koji igra glavnu ulogu, dugoočekivanog “Prafausta” gledaćemo 23. juna.

U glumačkoj ekipi su i Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Sandra Bugarski, Iva Ilinčić i Stanislava Nikolić, a kako je podsetio Cvetković, on je sa Borisom Liješevićem sarađivao u nekoliko prethodnih komada i uloge koje je u njima ostvario smatra vrlo značajnim.

Na Veliku scenu BDP premijerno stiže i adaptacija Orvelovog bestselera “1984”, a predstavu po motivima ovog distopijskog društveno-fantastičnog romana režira španska rediteljka Alija Luke, koja već više od dvadeset godina živi i radi u Nemačkoj, kako je izjavio Pavle Pekić, koji igra jednu od glavnih uloga.

Premijera je zakazana 16. septembra, a Orvelove junake oživeće na sceni i Nada Macanković, Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Amar Ćorović i Stojan Đorđević.

Posle izuzetnog ostvarenja “Cement Beograd”, produkcije BDP koja je na prošlogodišnjem Bitefu osvojila Gran pri “Mira Trailović”, reditelj Sebastijan Horvat vraća se na ovu scenu adaptacijom hit romana Elene Ferante “Lažljivi život odraslih”, a u predstavi igra čak dvadeset glumica.

U ovoj ekipi su: Isidora Simijonović, Bojana Stojković, Marija Pikić, Jana Bjelica, Staša Nikolić, Mia Radovanović, Mina Nenadić, Nevena Mihajlović…

“Lažljivi život odraslih”, kako je izjavila Isidora Simijonović, događa se u Napulju početkom 90-ih godina, i na briljantan način istražuje vrtloge odrastanja, a premijera je zakazana 29. septembra.

Sam kraj sezone 2023. godine u Pozorištu na Krstu obeležiće dve premijere – “Budućnost”, futuristički spektakl reditelja Žige Divjaka, najavljen kao velika produkcija Beogradskog dramskog i Mestnog gledališča Ljubljana, koji na Veliku scenu “Olivera i Rade Marković” premijerno stiže 15. decembra.

U srpsko-slovenačkoj glumačkoj ekipi su: Bernarda Oman, Jana Zupančič, Lara Volf, Primož Pimat, Matej Puc, Lotos Šparovec, Milena Vasić, Isidora Simijonović, Bojana Stojković, Milan Zarić, Aleksandar Radojičić i Milan Kolak.

Kako je istakao Divjak, projekat „Budućnost“ svoju osnovnu inspiraciju crpi iz radova Kima Stenlija Robinsona i njegovog romana „Ministarstvo budućnosti“ koji govori o ekološkoj katastrofi.

“Zavese” na pozorišnu 2023. godinu u Beogradskom dramskom “spustiće” premijera “Švejka” Jaroslava Hašeka, u režiji Veljka Mićunovića, koja je zakazana 28. decembra na Velikoj sceni, a glavne junake igraju: Ozren Grabarić, Andrija Kuzmanović, Jovo Maksić, Amar Ćorović, Ivan Zablaćanski, Miloš Lazarov, Mira Karanović, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Marija Pikić i Ivana Nikolić.

Reditelj čija se predstava “Demokratija” od premijere maja prošle godine igra kao hit i u BDP i na gostovanjima, oživeće “Doživljaje dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“, po motivima nezavršenog satiričnog romana češkog pisca Jaroslava Hašeka, koji je objavljen 1923. godine, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ozren Grabarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari