Francuski reditelj Bertran Taverni biće gost predstojećeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, najavili su organizatori. Taverni će se tako pridružiti listi gostiju koju već čine oskarovac Alfonso Kuaron i ruski reditelj Andrej Končalovski.


Tavernijevi filmovi pokrivaju neobično širok spektar tema i stilova, u rasponu od teških drama socijalnog realizma i ratnih filmova do nežnih komedija-drama i raskošnih filmova epoha. Za svoj prvi film „The Clockmaker“ iz 1974. nagrađen je priznanjem „Louis Delluc“ i Srebrnim medvedom u Berlinu. Za ostvarenje „Life and Nothing But“ iz 1990. nagrađen je BAFTA nagradom za najbolji film izvan engleskog govornog područja, kao i sa četiri priznanja Cezar.

Zlatnog medveda osvojio je 1995. za film „L'appat“, a četiri godine kasnije pripalo mu je specijalno priznanje za „It All Starts Today“. Njegovo poslednje ostvarenje „The Princess of Montpensier“ našlo se u takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala 2010. godine.

Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji Rasta international i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. O Kustendorfu, čiji je osnivač i umetnički direktor reditelj Emir Kusturica, nedavno je pisao i Holivud riporter. Uz najavu gostiju na predstojećem festivalu, američki list je podsetio da festival karakteriše intimna atmosfera koja dozvoljava studentima filma da se druže sa velikanima filma.

„Otac na službenom putu“ među Kurosavinim omiljenim filmovima

Među filmskim fanovima na internetu i blogovima posvećenim sedmoj umetnosti ovih dana može se videti lista sto omiljenih filmova slavnog reditelja Akire Kurosave. Spisak je deo poglavlja iz njegove knjige „Yume wa tensai de aru (A Dream is a Genius)“, koju je njegova ćerka objavila posthumno godinu dana nakon njegove smrti. Na njemu se mogu naći dela filmskih legendi – Felinijia, Tarakovskog, Godara, Bergmana, Kjubrika, Kopole, Skorsezea… a princip odabira, prema rečima njegove ćerke Kazuko, bio je da svakog reditelja može da predstavlja samo po jedan film. Među sto najboljih filmova po izboru Kurosave našao se i „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari