Povratak zaboravljenog velikana sedme umetnosti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

– Ovim projektom je lik i delo Vojislava Nanovića otrgnuto od zaborava. On je dugo bio zapostavljen. Mi smo u porodičnom krugu i krugu entuzijasta razgovarali o njemu i gledali njegove filmove. Ali kada sam dolazila u kontakt s ljudima, čak i onim iz branše, mnogi nisu znali o kome se radi. Zato je ovo lepa prilika da se ponovo aktuelizuje njegov lik i delo – tako je Jovana Stanojlović, unuka reditelja i scenariste Vojislava Nanovića, najavila osnivanje Zadužbine koja će nositi ime ovog filmskog umetnika.

Toj objavi prethodila je specijalna projekcija filma „Nečista krv – Greh predaka“, za koju je Nanović pisao scenario, upravo na dan obeležavanja njegovog rođenja, 12. avgusta.

Današnja specijalna premijera kao i konferencija za medije bila je održana u Cineplexx Galeriji Beograda.

Književni i filmski kritičar Đorđe Bajić je vodeći program istakao da film nastavlja svoj festivalski život, te će sutra biti prikazan na otvaranju u Vrnjačkoj Banji, a zatim u Nišu i na drugim letnjim festivalima, da bi od 26. avgusta film ušao u redovnu bioskopsku distribuciju.

Beogradska premijera filma „Nečista krv – Greh predaka“ biće održana 24. avgusta. Sutradan, 25. se očekuje premijera u Novom Sadu, a 26. u Banja Luci.

– Ovaj avgust je u znaku jednog, na žalost, zaboravljenog velikana sedme umetnosti. Umetnik je stvarao od četrdesetih, a najaktivniji je bio šezdesetih godina u srpskom filmu. Režiser je i scenarista nekih jako značajnih ostvarenja domaće kinematografije – „Ciganka“, takođe po prozi Bore Stankovića, potom filma „Čudotvorni mač“ i drugi – kazao je Bajić i dodao da „Nečista krv“ predstavlja povratak Nanovića u srpsku kinematografiju.

On je istakao da je namerno za datum održavanje konferencije odabran 12. avgust, dan rođenja Vojislava Nanovića. Da je živ, reditelj bi imao 99 godina.

Tim povodom će i Jugoslovenska kinoteka u sklopu retrospektive večeras prikazati film „Čudotvorni mač“, a do kraja meseca će se prikazivati i drugi Nanovićevi filmovi.

Milutin Petrović, reditelj, kazao je da je cela njegova generacija bila opsednuta pričom o Voji Nanoviću, ali ne samo njegovom, već uopšte celom tom kinematografijom, koja je, kako je rekao, zbog velike frke oko crnog talasa i te cele priče sa modernizmom, nekako skrajnuta.

Povodom samog filma „Nečista krv – Greh predaka“ Nanovićeva unuka je primetila da je u pitanju duboka psihološka analiza likova, koju je Bora Stanković uspostavio, a onda i „deda Voja“ preneo na scenario.

– Deda je uvek insistirao na toj putenosti, što i u ovom filmu vidimo. To smo videli i u njegovoj „Ciganki“, filmu koji je rađen po motivima Koštane – zapazila je Stanojlović.

Povodom Zadužbine ona je kazala da u ime naslednika podržava tu ideju. Podsetila je da je njen deda bio i režiser i scenarista i koscenarista, montažer. Kao i to da postoje neki još uvek neralizovani scenariji ovog filmskog autora.

– Znao je ceo proces filma da uradi, moju baku je naučio da bude montažer. Ona je montrala i radila sve njegove filmove, a posle i filmove mnogih drugih autora – kazala je Stanojlović.

Zadužbinu realuzuju naslednici Vojislava Nanovića i Produkcijska kuća This and That.

U planu Zadužbine je i da se uspostavi nagrada sa imenom ovog filmskog stvaraoca, koja će se dodeljivati kao podsticaj mladim umetnicima.

Glumci o filmu

Da nikome nije lako kada igra neku epohu u kojoj nije živeo, primetila je gliumica Anđela Jovanović, koja tumači lik Tašane. Prema njenim rečima, ono što je moguće učiniti jeste ozbilno istraživanje društvenih normi i života iz tog perioda, kako bi se uloga adekvatno iznela.

– Tašanina borba je velika, to je borba za život, za sopstvenu egzistenciju. Hrabro je od nje što se odlučuje na tu borbu. Mogla je ceo život da živi kako drugi žele. Ona je izabrala da ga živi kako ona želi – primetila je glumica i dodala da joj je zanimljiva paralela da smo se mi u 21. veku susreli sa nekom vrstom zatvoreništva, aludirajući na karantin tokom korone, i povodom svoje uloge zaključila da je Tašana u višegodišnjem karantinu jer ne može da izađe van svoje kuće i sama je u tome.

Teodora Dragićević, povodom svoje uloge (Stojna) je kazala da ona voli bez ostatka i do kraja.

Aleksandar Ristoski je istakao da mu je zapalo da glumi Saroša.

– Nisam brijao i šišao, ali sam poreklom iz Tetova gde ima dosta berbera – otkrio je Ristoski šta mu je pomoglo prilikom pripreme uloge.
Nikola Vujović, koji glumi lik Ismail-beg, izneo je ulogu na turskom jeziku. On inače igra i u predstavi „Nečista krv“.

– Konačno će mi se možda pružiti prilika da uradim nešto što najviše želim, a to je da zaigram u turskoj sapunici – našalio se Vujović.
Marina Medenica, kostimografkinja, kazala je da se vodila slikarstvom romantizma, sa arabijskim motivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari