Kako izgleda "lična karta" Branke Katić? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

„Ako od moje ustreptale Blanš ponesete malo ranjivosti i osetite njen bol, shvatićete koliko je surov naš svet, i koliko slabima i nezaštićenima treba malo podrške, da budemo bolji jedni prema drugima“, izjavila je Branka Katić primajući pre nekoliko večeri nagradu „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje, ulogu Blanš u drami „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, koju igra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Impozantna su ostvarenja koja je tokom karijere duge više od trideset godina dostigla naša „devojka iz komšiluka“, kako mnogi doživljavaju Branku Katić, a koja je svojom umetnošću glume danas, zapravo, diva.

Već prva uloga koju je snimila kao 14-godišnja devojčica, u filmu „Nije lako s muškarcima“, najavila je njen izuzuzetni dar, i da će ovdašnja kinematografija dobiti veliku zvezdu, što je malo kasnije i potvrdila u brojnim hit serijalima, „Bolji život“ i „Policajac sa Petlovog brda“, posebno u filmovima „Mi nismo anđeli“, „Bulevar revolucije“, „Tamna je noć“, „Ubistvo s predumišljajem“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Crna mačka beli mačor“…

U pozorištu, oduševljavala je publiku u predstavama koje su se igrale „na kartu više“, „Moja draga“, „Bliže“, a onda se krajem 90-tih preselila u London, gde je njena karijera dobila zvezdani sjaj. Već 1999. snimila je seriju „Warriors“, a onda su došle i uloge u visokobudžetnim projektima.

U  serijama „Big Love“, čiji je jedan od producenata Tom Henks, „Red widow“, Branka Katić je igrala sa svojim profesorom kod koga je diplomirala, Radetom Šerbedžijom, u francuskom filmu „Möbius“, sa oskarovcem Žanom Dižardenom i Tim Rotom.

Onda je i u Los Anđelesu usledila saradnja s velikim svetskim rediteljima, oskarovcima i najvećim glumačkim imenima – Branka Katić je igrala s Robertom Redfordom, Rejfom Fajnsom, Marion Kotiar, Danijelom Kregom, Metjuom Gudom, Žilijet Binoš, Džadom Louom, Kristijanom Bejlom…

A posle filma „Narodni neprijatelj“ Majkla Mena, u kojem je igrala s Džonijem Depom, Branka Katić je izjavila:

„Dep je vrlo uzbudljiv glumac, ali i Nebojša Glogovac je jednako uzbudjiv glumac, samo što on ne pripada moćnoj filmskoj industriji“.

Jedan od poslednjih uspeha u inostranstvu ostvarila je u filmu „Molly“ rediteljke Sali Poter, u kojem je igrala s Havijerom Bardemom, koji je svetsku premijeru doživeo na festivalu u Berlinu.

U međuvremenu, ovde je igrala u filmovima „Žena sa slomljenim nosem“, „Falsifikator“, u crnoj komediji „Nije loše biti čovek“…, a od 2016. ponovo je osvojila našu TV publiku u hrvatskoj hit seriji „Novine“, kao i u našim serijalima „Ujka novi horizonti“, „Ubice mog oca“, „U klinču“…, kao i u filmu „Prazniku rada“ sarajevskog reditelja  Pjera Žalice, koji od 2022. osvoji brojne nagrade.

Na našu scenu, u Beogradsko dramsko pozorište 2020. vratio je, kako je izjavljivala, reditelj Jagoš Marković, ulogom u predstavi „Sumrak bogova“, a 2021. postala je i stalni član ansambla ove kuće, u kojoj igra i u predstavi „Tiho teče Misisipi“.

Ono što je u „ličnoj karti“ Branke Katić jednako važno je njen građanski aktivizam – naša veličanstvena glumica s dečjim osmehom, svih ovih decenija bori se za ljudska i građanska prava, za za štitu prirode, i sve ugrožene ljude – pri Agenciji Ujedinjenih nacija (UNHCR), zastupnica je za prava izbeglica, o čemu je snimila igrano – dokumentarni film „Šta su poneli sa sobom“.

Za sebe kaže da je apolitična, učešće u građanskim protestima 90-tih godina protiv režima Slobodana Miloševića, kao i njena javna podrška građanskim protestima „Srbja bez nasilja“, odraz su njenog stava, kako je objašnjavala, da niko osim nas samih ne može da se izbori za našu bolju budućnost.

„Kod nas se vođa poistovećuje sa državom, autoritarnost je prihvaćena i prihvatljiva. Svako kritičko mišljenje se odmah naziva antidržavnim. Previše je ostrašćenosti i nedostatka tolerancije, nepoštovanja osnovnih ljudskih prava, homofobije, isključivosti… A kada bi svi imali više hrabrosti da razumemo sebe i ljude koji nam dolaze u život bilo bi nam svima bolje, kako je govorio Tenesi Vilijams. Ali, mi stalno očekujemo da neko drugi radi na tome, i ne prihvatamo odgovornost da samo mi sami možemo da se izborimo za boljitak i neku lepšu budućnost“.

Branka Katić je rođena 1970. u Beogradu, diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, a od 2000. je u braku sa britanskim producentom i rediteljem Džulijanom Farinom (režirao je nekoliko epizode serije „Seks i grad“), sa kojim ima dva sina – Luja, koga zanima režija, i Džoa, koji ima talenta za glumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari