Brnabić: Udružimo snage kada je reč o kulturi, stavimo politiku sa strane 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se 10. juna s predstavnicima Udruženja “Kreativna Srbija” i Ministarstva kulture i informisanja kako bi započeli dijalog i saradnju na rešavanju problema u kulturnom i kreativnom sektoru, nastalih kao posledica pandemije korona virusa, ali i kulturne politike uopšte.

Pored problema koji su direktna posledica pandemije, odnosno zabrane okupljanja i održavanja masovnih manifestacija, na sastanku je bilo reči i o rešavanju višedecenijskih problema, ali i poboljšanju aktivnih mera podrške u kulturnom i kreativnom sektoru u Srbiji, navedeno je u zajedničkom saopštenju posle sastanka, iniciranog nakon nedavne tribine „Kultura posle virusa“, koji je organizovala “Kreativna Srbija”.

Ana Brnabić zahvalila je predstavnicima „Kreativne Srbije“ na konkretnim predlozima i pozvala ih na dugoročnu saradnju: “Zahvalna sam vam na tome što ste uputili konkretne predloge i prepoznali dobru nameru Vlade Srbije da pomogne kulturi, a pre svega mladim umetnicima, budući da duboko verujem u to da je kultura od esencijalne važnosti za ekonomiju i snagu jedne države. Zato je veoma važno da udružimo snage kada je reč o kulturi, da stavimo politiku sa strane, jer to je jedini način da uradimo najbolji mogući posao. Najbolje stvari smo i uradili upravo uz pomoć privrede i nevladinog sektora.”

Predsednik Udruženja “Kreativna Srbija” Nebojša Bradić naglasio je da bi Vlada Srbije trebalo da pokrije gubitke i raspodeli podršku nesubvencioniranim organizacijama u okviru svojih mreža i to kroz nadoknadu za zabrane (pozorišta, muzičke sale, izložbeni prostor i drugo) i nadoknadu za kompenzaciju (organizacije koje ne pružaju usluge na fizičkoj lokaciji, a koje su pretrpele gubitak veći od 60 odsto).

Zatražena je, kako je navedeno, i podrška slobodnim umetnicima kroz dodatnu isplatu u sledeća tri meseca, kao i podrška umetnicima koji nisu članovi umetničkih udruženja, a mogu da dokažu da im se prihodi smanjuju zbog pandemije.

Bradić je istakao i neophodnost trajne promene statusa umetnika i radnika u kulturi koji su angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u institucijama kulture, kao i osnivanja Fonda za kulturu za različite instrumente podrške kulturnim organizacijama – javnim i privatnim.

Među iznetim predlozima je i rešavanje statusa Kolarčeve zadužbine, Madlenianuma i sličnih institucija kroz javno-privatno partnerstvo.

Učesnici sastanka, kako je navedeno, postigli su dogovor o saradnji na razradi konkretnih predloga realizacije navedenih zahteva, kao i inicijativa na kojima kabinet predsednice Vlade već radi, poput osnivanja programa “Nacionalne prestonice stvaralaštva”, predstavljanja srpske kulture i kreativnog sektora na “Dubai ekspo 2021” i drugo.

Predstavnici Udruženja “Kreativna Srbija” Nebojša Bradić, Zoran Hamović i Maja Vukadinović došli su na sastanak ispred dela kulturnog i kreativnog sektora u Srbiji, nudeći rešenja za trenutne i moguće probleme koji su istaknuti na debati “Kultura posle virusa” u Dorćol placu.

U ime Ministarstva kulture na sastanku je učestvovala pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić sa saradnicima.

Učesnici gotovo tročasovne tribine pozvali su bili premijerku Anu Brnabić na dijalog o neophodnim promenama kulturne politike posle korona krize, uz hitno obezbeđivanje interventne finansijske podrške za obnovu i razvoj kreativnog sektora, kontinuiranu podršku za slobodne umetnike, restrukturiranje šeme stalnog zaposlenja i osnivanje Fonda za kulturu.

“Rešenja koja predlažemo su u saglasnosti sa intervencijama i merama koje se sprovode u Evropi, a primenjena na realne probleme kreativnog sektora u Srbiji”, istakli su u pismu premijerki koje su potpisali posle debate prof. dr Milena Dragičević Šešić, Ivan Medenica, Milena Bogavac, Ivan Blagojević, Goran Marković, Nebojša Bradić, Janko Baljak, Gojko Božović, Dejana Đedović i Zoran Hamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari