Brzo, tvrdo ali i emotivno - ovo su najbolji domaći albumi 2022. godine 1foto: danas online

Nije ih ove godine bilo mnogo, a da valjaju, ali skupili su se na vrhu par koji će ostati dugo, dugo u ušima, i posle ove 2022. godine, za neke nove dane.

Možda je i vreme prošlo za albume. Ko zna. Sve češći su običaju da mladi izvođači izbace po EP ili dva, ili tri, pa tek onda krenu put dužih izdanja. Sa druge strane, njihove starije kolege se i dalje drže starih formata od 10 do 15 pesama na jednom skupu, ali kad preslušamo sve to, ne možemo da se otmemo utisku da možda nisu ni trebali da se puno trude. Tako da u vremenu singlova, spotova i koncerata na kojima se sviraju stare stvari nije bilo nešto naručito teško probrati zaista dobre albume. Ali to ovim dobrima ne umanjuje na značaju. Neka od ovih izdanja su zaista sjajni biseri muzike kako Srbije, tako i regiona.

Pored pet najboljih albuma za 2022. ističemo da su za koji milimetar ispali sjajni eksperimentalni Laplander, sa prvim albumom na kom su napravili most između undergrounda istoka i zapada, kao i sjajni hip hop/rege/drum n bass zaj***nti iz Niša Stereo Banana, sa svakako najboljim imenom za album ove godine – „Niške strasti“.

#5. Lira Vega – Posledice rada

Dvadeset i kusur godina kasnije od svog nastanka, Lira vega je sačinila svoj najzreliji i najbolji album. Autentičnost glasa i poetike Zoje Borovčanin je i dalje tu kao i uvek. Pesme su minimalističke, spremljene tako da je najbolje kad se slušaju solo, u sluškama ili kad ste sami u sobi, ali one upravo tad prave najbolju intimnu žurku na koju ste pozvani samo vi, i niko drugi. Ritam je toliko retro da je okrenuo ceo krug i postao budćnost. Poslušajte pesme „Velika žena“, „Hodam“ ili „Puma Alabama“ i pokušajte da ne prizovete LCD Soundsystem i njujorški klupski zvuk sa početka dvehiljaditih. Uvek treba baciti veliki rispekt za bendove koji postoje dugo na sceni i ne žele da tapkaju u mestu i igraju na sigurno. Sa „Posledicama rada“, bend uz malo sreće (i volje nekih novih klinaca) može lako da dobaci do potpuno nove publike.

#4. Šajzerbiterlemon – Na dugačkim poljima

Pre nekoliko godina je Beograd išibao kao Košava novi vetar mladih, brzih i tvrdih bendova, ogrnutih pod imenom „Hali Gali“. Posle početnih besnih minijatura, himni i pesnica u zube, svi oni kreću da rade i izbacuju svoja nova izdanja, na kojima moraju da se menjaju i rastu, ako žele da budu relevantni i dalje. Šajzeri to znaju i pokazuju put kojim bi mogla i cela ekipa da krene. Bes, koračnice, distorzije i post-pank ritam je i dalje tu, i ta priča nije izneverena. Ipak, iskustvo koji bend sad svakako ima, nakon mnogih nastupa širom regiona, konačno se i vidi u pesmama. Dodata je i jedna nova emocija, hrabrost ali i nova muzička rešenja koja su nam legla kao budali šamar. Poslušajte bilo koju pesmu na prošlom albumu, a onda najveći hit sa ovog „Zavrti me“, i videćete pravi primer kako jedan bend treba i može da raste. A kad vas samelje mašima zvana „Na dugačim poljima“, ostaje vam da se otopite na pesmi „Stvarni“ koja zatvara album.

#3. Džipsii – Zapisi iz podzemlja

Ne znamo odakle se pojavio ovaj dečko, ali nam je svakako trebao. U jedanaest pesama je održao kratak tečaj kako treba da izgleda moderna domaća muzika, uvek zaglavljenja između zapadnih uticaja i domaćih etno motiva, kao i mraka undergrounda i blještavih svetla komercijale. Džipsii zvuči kao The Weeknd koji je živeo i propatio sve što ima po obodima Beograda. Koliko je Dostojevski toliko je i Džej, koliko je emotivan i nežan kao već pomenuti Abel Tesfaye, toliko je i besan kao i bilo koji underground pank bend. Od apsolutne nacionalne slave ga deli samo jedan benger, ali ne sumnjamo da će to vrlo brzo da se desi. Poslušajte samo trake poput „Ponekad“, „Java“ i „Finibrid“ i sve će vam biti jasno.

#2. Spejs Noksi – Kuća Zabave

Već nekoliko godina unazad, ovaj dečko je jedan od najautentičnijih glasova domaće muzike. Sjajni tekstovi i specifične teme se sudaraju sa elektro zvukom koji može da stoji i zasebno za sebe, a u dobitnoj kombinaciji na albumu „Kuća zabave“ daje neku vrst alhemičnog spoja koja Noksija postavlja u sami vrh autra za 2022. godinu. Tamo gde domaći rep šlajfuje već deceniju ako ne i više u standardnim temama i sprdnjama, Spejs noksi oplemenjuje unoseći svež vazduh u ustajalu prostoriju. Mada, glupo bi bilo vezivati ovaj album za rep i hip hop jer to je samo vrh ledenog brega,  koji kad krenete da topite ulazite u jedna kompleksan svet u kom je podjednako bitan i tehno i haus i post pank ali i reference na Mileta Kitića.

#1. Vizelj – Ne vidim te od dima

Staviti ovaj album na prvo mesto, možda malo i izgleda kao prevera, jer izašao je tek pre neki dan, a većina pesama je relativno poznata jer su bili singlovi koji su izlazili u rasponu od dve godine. Ali ova grupica od tri tipa i jedne devojke i deluje malo kao kakvi antiheroji, pljačkaši banaka koji upadaju sa fantomkama, kradu sve, ali vas u svakom svom potezu šarmiraju, nakon čega vi jednostavno morate da navijate za njih. „Ne vidim te od dima“, „Novčanice“, „Struja“ su već veliki hitovi koji su kompilirani na ovom izdanju, ali im se i pridružuje još nekoliko jakih stvari koje će tek biti hitovi, poput „Radijacije“ ali i majkpatonovske verzije Stojine pesme „Umri“. Možda izgleda kao prevera, ali kad poslušate ovih devet pesama jednu za drugom, nepostoji način da ne priznate sebi da ništa bolje nije izašlo na našem jeziku ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari