Buka, veseli ritmovi i bendovi koji će sutra biti veliki: Šta ne smete propustiti na ovogodišnjem Changeover festivalu 1foto: Changeover Promo

Po drugi put u Beogradu, Changeover festival predstaviće najuzbudljivije i najsvežije sa evropske i svetske alternativne scene. Razni strani, ali i regionalni bendovi i izvođači protutnjaće u 4 dana glavnim gradom.

Ovaj showcase festival napašće bine širom grada od 11. do 14. oktobra. Drugstore, KC grad, Dom Omladine, DIM biće prostori u kojima će zasvirati neki potpuno novi, ali i neotkriveni bendovi, koji sviraju različite žanrove mahom za one fanove koji od muzike traže malo više.

Iza samog festivala se nalazi ekipa ruskih migranata koji već više od godinu dana žive i rade u Beogradu. Pratimo njihov rad i organizacije koncerata kroz agencije „Connected“, ali i „Honeycomb live“. Svojim radom su doneli novu svežinu alternativnom delu grada jer u proteklom vremenu smo mogli da prisustvujemo svirkama, kako bendova sa istoka Evrope čiji su članovi u izgnanstvu, tako i mnogih zapadno evropskih gitarskih i elektronskih izvođača, koji još uvek grade saradnju sa ljudima koji dolaze iz ratnih predela istoka.

Cancel kultura udara i u ovom smeru, pa tako ekipa festivala, iako otvorena u svojim izjavama da je stala protiv rata u Ukrajini kao i protiv ruskog establišmenta, ipak ima određene probleme sa bukinzima i organizacijom koncerata, jer kako su i sami naveli na svojoj instagram stranici, mnogi aktivsti koji se bave tom temom otvoreno agituju da se ne sarađuje sa festivalom, jer iza njega stoje ruski državljani i sviraju ruski bendovi. Iako niko od njih već dugo vremena nije ni video Rusiju, i svakako nije za rat.

Ipak, pozitivno je da festival i dalje postoji i trudiće se i dalje, a svojim unikatnim izgledom i organizacijom doneće ove nedelje preko potrebnu energiju beogradskom noćnom životu.

Kao što smo već rekli, možda na prvi pogled ova imena nisu poznata, ali za koju godinu, mogli bi da budu nosioci evropske i svetske alternativne scene. Predstavićemo nekoliko onih kojima zaista vredi pružiti šansu.

Jedan od najboljih bendova u Evropi, a svakako najbolji bend koji nam dolazi iz Mađarske je Jazzbois. Bend se već prošle godine predstavio uživo našoj publici, a sad ih čekamo sa novim trakama i albumom „Higher dimension waiting room“. Momci sviraju, kako im to ime kaže, džez, ali na jedan noviji, svež način, pun gruva i hip hop uticaja, nalik kultnim Badbadnotgood. Momci nastupaju 12. oktobra u Domu Omladine.

Iz Londona nam stižu, kako oni sebe duhovito nazivaju „the U.K.’s No. 2 Space-Surf Band,“Japanese Television. I zaista, momci i devojka, sviraju instrumentale, koje možemo okvirno nazvati surf muzikom, ali ipak, stvari su mnogo kompleksnije, veselije i bolje. Psihodelija i brzina zanosa svirke ovog benda vode direktno u svemir, pa je space rock ipak termin kojim bi najlakše opisali ovaj bend kojem samo malo fali da postanu svetska koncertna atrakcija. Nastupiće u Domu Omladine 14. oktobra.

Jedan od najntirigantnijih shoegaze bendova Evrope stiže sa ovih prostora, i zove se Haiku Garden. Ova četvorka iz Ljubljane već nekoliko godina je u prvoj ligi slovenačke muzike, a njihov jedinstveni stil bučnih i psihodeličnih gitara, zajedno sa preciznim krautrok ritmom, stvara zvuk koji je dovoljno prepoznatljiv, ali i koji čeka da ga otkrije novi talas poštovalaca. Nastupiće 13. oktobra u KC Gradu.

Omni Sellasi je bend iz Češke koji se svojim radom pita šta je ostalo danas od muzike. A ako je nešto ostalo, oni su rešili to da razbucaju. Dva bubnjara, pevač, gitara i razne druge stvari, sitnice i smicalice. Pop, grandž, tribalni zvuci, pank. Nikad dogmatično, uvek dramatično, i uvek bitan pokušaj. Čak i kao neuspešan, i dalje jedinstven. Nastupaju 13. oktobra u Dragstoru.

Od nekolicine regionalnih i domaćih bendova pomenućemo Igralom, Headhop, Šumski, ali i izdvajamo Džezbollah. Momci za sebe kažu da su disaster jazz bend, ali to je samo početak ludila koji prezentuju na bini. Rečima one internet pošalice, „imamo Black Midi kod kuće“, bend zaista kad zaprži gitarama i ritmovima, ume da zaliči na svoje nahajpovane britanske kolege, ali i bukom saksofona zasviraju sve podvrste no, free i noise jazza, nakon kojih nema nazad na slušanje lakih nota.

Pored muzičkog programa, festival će 13. oktobra u KC Gradu organizovati i konferencije sa profesionalcima muzičke industrije iz Evrope. Konferencija će pokrivati teme kao što su „uradi sam“ muzički marketing, uloga „world music“ žanra danas, festivali i podrška vlade, tajne uspešnih gradskih klubova i interaktivne instalacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari