Čak Noris praznika Jugoslavije: Dan koji je Novu godinu bacao u drugi plan 1Foto: Arhiva Muzeja Jugoslavije

-„Fotografije sa proslave proglašenja Republike 29.11.1945.“ – jedino je što imamo u vezi sa ovim fotografijama je ovaj potpis – kazali su Danasu iz Muzeja Jugoslavije dopremivši nam fotografije nepoznatog/ih autora koji su pre 77 godina na današnji dan ovekovečili istorijski momenat i nekadašnji državni praznik.

Čak Noris praznika Jugoslavije: Dan koji je Novu godinu bacao u drugi plan 2
Foto: Arhiva Muzeja Jugoslavije

Slavljen kao Dan Republike obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu, 29.11.1943. kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu. Tom prilikom Josipu Brozu Titu dodeljena je titula“Maršal Jugoslavije“.

Čak Noris praznika Jugoslavije: Dan koji je Novu godinu bacao u drugi plan 3
Foto: Arhiva Muzeja Jugoslavije

Fotografije su uslikane dve godine nakon zasedanja, 29.11.1945. godine kada je Jugoslavija formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

Ko ih je uslikao i u kakvim okolnostima, ostaje nam samo da pretpostavljamo, a možda malo i da fantaziramo o tome šta je u tom momentu razmišljala, osećala i kako se zabavljala osoba koja se našla iza „oka“ foto-aparata, kao i ljudi koji su zavek zabeleženi na njoj.

Čak Noris praznika Jugoslavije: Dan koji je Novu godinu bacao u drugi plan 4
Foto: Arhiva Muzeja Jugosslavije

Dvodnevni pranik bio je neradan, obavijen narodnim veseljem organizovanim širom glavnih gradova FNRJ, upravo kao i Praznik rada i Dan mladosti. Đaci su tom prilikom dobijali pionirske marame, zaslužni ordenje, radnici su korstili priliku za putovanje, akademije su organizovale svečansti, a na selu je organizovan svinjokolj. Obavezno se pravila ruska salata i sarma, jer je Nova godina u odnosu na Dan Republike bila praznik druge kategorije… Takoreći, Dan Republike bio je Čak Noris praznik Jugoslavije.

Čak Noris praznika Jugoslavije: Dan koji je Novu godinu bacao u drugi plan 5
Foto: Arhiva Muzeja Jugoslavije

Tako se nakada proslavljao datum sa kojim nadolazeće generacije najverovatnije gube svaku dodirnu tačku.

Raspadom SFRJ, raspala se i proslava u svim njenim republikama, najkasnije u SR Jugoslaviji, kada je poslednji put obeležen 2001. Naredne godine ukinut je odlukom Savezne skupštine, a Dan Republike preimenovan u sećanje na 29. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari