Čovek današnjice u Haosu 1

Izložba crnogorskog umetnika i donedavno profesora Likovne akademije u Trebinju Ratka Vučinića koja se otvara sutra u 20 sati u Galeriji Haos predstavlja radove na papiru ovog autora.

Reč je o crtežima i kolažima u kojima Vučinić smešta ljudsku figuru, čoveka današnjice u najrazličitije kontekste, nudeći nam u svojevrsnom postmodernističkom duhu poznate citate iz istorije umetnosti.

On tako stvara depersonalizovani svet u kome sve navedeno može biti simulacija, medijsko zavođenje, višeslojna znakovnost. Pozadine svojih radova menja s lakoćom, kao i pozu i pokrete studioznih aktova, često izvedenih samo linijom, u kombinaciji sa rekvizitima potrošačke civilizacije ili odbačenom ambalažom.

Kolorističko šarenilo se smenjuje sa svedenim koloritom u kompoziciono bogatoj igri likovnih elemenata. Ceo utisak dodaje njegovom izrazu iskustva hiperrealizma, pop-arta i naročito postmodernizma. NJegovi radovi nas uvode u svet masmedijskih prizora, navodi se između ostalog u pozivu na ovu izložbu. NJu će večeras otvoriti likovni kritičar Zdravko Vučinić a publici će biti dostupna do 22. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari