„Čovek po imenu Uve“ najčitanija knjiga u Biblioteci Beograda 1Foto: V. Stojsavljević

Najčitanija knjiga stranog autora u Biblioteci grada Beograda prošle godine bio je roman „Čovek po imenu Uve“ Federika Bakmana u izdanju Lagune, saopšteno je danas na svečanosti povodom 88 godina postojanja te biblioteke gde su uručene i nagrade za 2018. godinu.

Pored nje, među tri najčitanije knjige u prethodnoj godini su još i „Žeđ“, čiji je autor Ju Nesbe, takođe u izdanju Lagune i  delo „O čemu govorim kad govorim o trčanju“ Harukija Murakamija, u izdanju Geopoetike.

U Biblioteku je u 2018. godini upisano ukpupno 145.680 članova, čime je premašen plan.

Svečanosti su prisustvovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je pohvalio rad Biblioteke i pozvao sve da „neguju“ domaće pisce, kao i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

„Čovek po imenu Uve“ najčitanija knjiga u Biblioteci Beograda 2
Foto: V. Stojsavljević

Na proslavi su tradicionalno dodeljene nagrade za rad u 2018. godini. Nagrada „Marija Ilić-Agapova“, koja se dodeljuje najboljem bibliotekaru, pripala je dr Dobrili Begenišić.

Nagradu „Gligorije Vozarović“ za najbolju izdavačku kuću dobila je izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada.

Biblioteka je uručila nagrade i onima koji su u 2018. pročitali najviše knjiga, i to u dve kategorije. Čitalac godine za odrasle, nagrada koju je primio Đorđe Ilić i čitalac godine za decu do 14 godina, koju je dobila Laura Ljutaj.

Ove godine je ustanovljena i jedna nova nagrada, a to je nagrada za izuzetan doprinos, koja je pripala novinarki Vesni Jovanović sa RTS.

Program su vodili mladi glumci Jovan Jovanović i Miona Marković, a otvorila ga je muzičarka Lena Kovačević pesmom „Ti se ljubiš na tako dobar način“, Momčila Bajagića Bajage.

Na samom kraju obratila se i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, koja je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u prethodnoj godini i najavila još bolji rad Biblioteke u narednoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari