Crtež ispod Leonardovog remek dela otkriven posle 500 godina 1Autoportret Leonarda da Vinčija

Otkriven je crtež Leonarda Da Vinčija skriven više od 500 godina ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika „Gospa u pečini“, saopštila je Nacionalna galerija u londonu.

Esperti Londonske nacionale galerije analizirali su na displeju delo i otkrili da je Leonardo počinjao, a zatim ostavljao crtež pre nego što je prešao da slika delo kome ćemo se diviti vekovima. Otkriveni su početni potezi anđela i bebe Isusa na slici kao i otisci ruku umetnika ili asistenta, prenosi CNN.

Upoređujući poznatu sliku i sa snimkom one ispod koje se vidi crtež, uočljivo je da je Leonardo promenio ugao glave bebe Isusa i da se ona vidi iz profila kao i da je uklonio neke lokne. Vidi se da je odustao od prvobitne kompozicije obe figure i da ih je podigao, da je više otkrio lice anđela i više ga priljubio Gospi.

Eksperti galerije kažu da su crteži otkriveni zato što su rađeni u materijalu koji sadrži cink koji je vidljiv ispod iks zraka kao i putem novih hiperspektralnih snimaka. Galerija je bajavila da izložbu Leonardo: Iskustvo i remek delo koja će biti otvorena u nevembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari