Dačić: Istorija Narodne biblioteke lekcija za negovanje kulturnog nasleđa 1Foto: FoNet/MSP

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da istorija Narodne biblioteke Srbije, njena stradanja i posebno periodi mira treba da budu lekcije za negovanje kulturnog nasleđa zemlje, njenog jezika, kulture i tradicije, što predstavlja identitet naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je na skupu povodom Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije tokom bombardovanja 1941. godine, rekao da je nacistička avijacija 6. aprila te godine bombardovala Beograd, a da su zapaljive bombe pale i na dom srpske pismenosti nanoseći neprocenjivu štetu literarnom i arhivističkom blagu srpskog naroda.

„Krajnje nehumanim činom uništen je ceo nacionalni fond, izgorelo je mnogo retkih knjiga. Uništeni su brojni srednjovekovni i orijentalni rukopisi. Stradala je kompletna kartografska i grafička zbirka, novine, časopisi, kao i lične biblioteke neprocenjive vrednosti Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića i Janka Šafarika“, dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, istoričari i stručnjaci za zaštitu kulturne baštine, slažu se u oceni da je plansko uništenje Narodne biblioteke Srbije jedan od najvećih pojedinačnih zločina učinjenih nad kulturnom baštinom u čitavom periodu Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Dačić: Istorija Narodne biblioteke lekcija za negovanje kulturnog nasleđa”

  1. Steta koju je SPS sa saucesnicima ucinio srpskoj kulturi u poslednje tri decenije je nemerljivo veca od onog sto su unistili Nemci. Nije ostalo ni za pelcer. Da nisu, imali bismo vise da ignorisemo, i to je sve.U srpskoj kulturi ce Ivica Dacic biti zabelezen samo po tome sto je, uz odobrenje Borisa Tadica, smenio Sretena Ugricica. Ako ista bude prezivelo od srpske kulture bice to neki nama danas nepoznati ljudi i njihova dela koja nastaju, kako to Dacic voli da kaze – u svoja cetiri zida. To su duhovni naslednici Brehta, Pikasa, Tomasa Mana, Hemingveja, Orvela i slicnih „otpadnika“ svog naroda.

  2. Dačić priča o biblioteci, a ne pominje stradanje Narodne bibloteke Bosne i Hercegovine 1992. godine. Kako si ti na na vlasti još uvek je osnovno pitanje? 1,5 miliona knjiga uništeno, oko 700 inkunabula ukradeno… Stradanje nezamislivo. Čovek priča o biblioteci NBS, alo!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.