Dačić: Istorija Narodne biblioteke lekcija za negovanje kulturnog nasleđa

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Steta koju je SPS sa saucesnicima ucinio srpskoj kulturi u poslednje tri decenije je nemerljivo veca od onog sto su unistili Nemci. Nije ostalo ni za pelcer. Da nisu, imali bismo vise da ignorisemo, i to je sve.U srpskoj kulturi ce Ivica Dacic biti zabelezen samo po tome sto je, uz odobrenje Borisa Tadica, smenio Sretena Ugricica. Ako ista bude prezivelo od srpske kulture bice to neki nama danas nepoznati ljudi i njihova dela koja nastaju, kako to Dacic voli da kaze – u svoja cetiri zida. To su duhovni naslednici Brehta, Pikasa, Tomasa Mana, Hemingveja, Orvela i slicnih „otpadnika“ svog naroda.

  2. Dačić priča o biblioteci, a ne pominje stradanje Narodne bibloteke Bosne i Hercegovine 1992. godine. Kako si ti na na vlasti još uvek je osnovno pitanje? 1,5 miliona knjiga uništeno, oko 700 inkunabula ukradeno… Stradanje nezamislivo. Čovek priča o biblioteci NBS, alo!!

  3. Pre i posle Franka bilo i ostalo GRAĐANSKO DRUŠTVO. Pre i posle Hitlera u Nemačkoj bilo i ostalo GRAĐANSKO DRUŠTVOA zato su se te zemlje – zahvaljujući građnskom društvu veoma brzo oporavile fašističkog ludovanja, pa sada sve izbeglice sveta hoće baš u Nemačku….Međutim to nema veze sa Srbijom koja je 700.g. živela u despotskoj kulturno-političkoj matrici. Naša elita je dokazala da nije sposobna da uči na greškama, zahvaljujući toj i takvoj eliti mi još nismo napravili prvi korak (iskorak) iz despotske kulturne matrice. Bili i ostali pred-političko društvo. Jedino što podanika – koji, inače, nije subjekt politike (pošto nije subjek politike nije ih moguće suočiti sa Slobinim zločinoma) – zanima u despotiji jeste kako da on i njegova porodica prežive – drugi za njega ne postoje! Kada se nađe u neprilici, uzima pasoš i odlazi u neku od zapadnih zemalja. Tamo ih ima već preko četiri miliona, a biće ih i sve više, sve dok naši despoti ne shvate misao Ortege i Gaseta – „nacija nikad nije konačno sazdana. Po tom se /nacionalna država/ razlikuje od drugih tipova države. Tertium non datur. Ili pridobija članove ili ih gubi, shodno tome da li država te nacije datog časa zastupa neki živi poduhvat.“

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kultura

Nije sve počelo od nule 7

Nije sve počelo od nule

"Ta vrsta tvrdnje da se posle više od sto godina sada kreće u realizaciju prostora za Muzej grada nije tačna, taj pokušaj je započeo još 2002, prva inicijativa da se ta ideja ostvari bila je u vreme Gorice Mojović, i te glavne, najteže i najkomplikovanije administrativne procedure završene su 2008. "

Naslovna strana

5. avgust 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.