“Dani Brestovačke banje” manifestacija u znaku tradicije 1foto TO Bor

Među kraljevskim banjama u Srbiji je i Brestovačka banja kod Bora u kojoj se danas održava manifestacija „Dani Brestovačke banje“ koja traje duže od četvrt veka i kako organizatori ističu “čuva od zaborava nešto od vremena minulih, a u svom razvoju prati i aktuelne kulturne i turističke trendove, čime polako dobija karakter međunarodne manifestacije”.

Započela je takmičenjem u pripremanju tradicionalne hrane “Zlatne ruke” u banjskom parku i prodajnom izložbom suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata na preko 50 izlagačkih štandova u centralnoj šetališnoj zoni.

Ova programska Celina ima takmičarski karakter, te će najboljima u pripremi i izlaganju tradicionalnih jela, suvenirima, rukotvorinama i predmetima starih zanata biti dodeljene prigodne nagrade.

Posetioci “Dana Brestovačke banje” o samoj banji i njenim znamenitostma mogu saznati više na izložbama “Brestovačka banja u doba Kneza Miloša” u Konaku i Odžakliji i “Kneževo kupatilo” u Amamu.

Na banjskoj pozornici tokom popodneva odvijaće se kultuno – umetnički program, a ni ovog puta neće izostati inscenacija, s tim što će ovoga puta to biti dolazak barona Johana Herdera koji je otkrio svojstva banjske vode i uporedio ih sa vodama švajcarskih i austrijskih banja.

Za posetioce je organizovan i grupni obilazak Lazareve pećine. Na ušću Brestovačke reke i Pujice, u smiraj dana, biće upaljena Preobraženjska vatra, a  ovogodišnji “Dani Brestovačke banje” biće završeni koncertom etno grupe “Amanet”.

Od organizatora manifestacije: Turistička organizacije Bor, Centra za kulturu grada Bora  i „Srpske Kruna“ Brestovačka banja stiže apel i za učesnike i za goste da poštuju epidemiološke mere koje je propisao Krizni štab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari