Delegacija EU: Umesto Dana Evrope, instalacija kao izraz solidarnosti sa porodicama i prijateljima žrtava 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Delegacija EU sledeće nedelje odlaže sve događaje i kampanje za Dan Evrope u Srbiji – ovo vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu, kaže ambasador EU Emanuele Žiofre, zbog tragedije koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja.

Umesto svih ovih događaja, 9. maja od 11 časova, ambasador Evropske unije i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, zajedno sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji, otkriće cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi. Ova instalacija prikazaće Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biće izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava.

Sve proslave Dana Evrope i kampanja u organizaciji Delegacije EU, planirane za sledeću nedelju biće odložene za kasnije datume, navodi se u saopštenju.

Naime, svakog 9. maja, Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete 9. maja 1950. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.

„Evropska unija i njene vrednosti, kao i saradnja Srbije i Evropske unije do njenog punopravnog članstva jesu nešto što bi trebalo negovati i slaviti. Ali, u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja – smatramo da vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu. U ovim teškim vremenima, naša srca i misli usmerene su ka žrtvama koje su izgubile živote u tragičnim događajima i njihovim porodicama i prijateljima. Biće drugih prilika da zajedno slavimo budućnost i mogućnosti koje imamo“, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Događaji koji se odlažu za kasnije datume:

1. Otvaranje Festivala evropskog filma u Čačku 8. maja;
2. Tradicionalna proslava Dana Evrope 9. maja;
3. Događaji i koncert organizovani u okviru festivala „Ritam Evrope” 8. maja u organizaciji Studentskog kulturnog centra;
4. Dan Evrope u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad 9. maja;
5. U Nišu, prijem povodom Dana Evrope i izložba planirani za 10. maj;
6. U Beogradu (Hangari, Luka Beograd) za 12. maj bila je planirana „Velika EU žurka“ uz učešće sledećih izvođača – Alphaville (Nemačka), Nipplepeople (Hrvatska), Stereobanana, DJ Luton, Lea Dobričić, Dejan Milićević, DJ Cosmic G (Srbija). Ovo bi bio prvi koncert Alfavila ikada u Srbiji – benda koji je u svetu poznat po hitovima „Forever Young“ i „Big in Japan“.

„Delegacija EU je takođe odlučila da odloži početak kampanje “EU je uz tebe”, koja bi obuhvatala TV spotove, društvene mreže i bilborde, promovišući mogućnosti koje EU nudi građanima, organizacijama i preduzećima u Srbiji. Umesto toga, na bilbordima koji su već iznajmljeni biće prikazane poruke jedinstva i solidarnosti sa Srbijom u ovim teškim vremenima“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari