Pošto je prošlo šest meseci Holivud počinje da svodi račune za prvu polovinu 2011. godine. Sledi lista najvećih ovogodišnjih promašaja – zasnovana na odnosu budžeta filmova i zarade koje su imali.


1. „Mars Needs Moms“ je Robert Zemekisov film koji je koštao 150 miliona dolara a zaradio u Severnoj Americi samo 21,4 miliona, a još slabiji je bio u ostatku sveta sa samo 17,6 miliona.

2. „You Highness“ je komedija smeštena u srednjevekovno doba, koje nije „kupilo“ publiku, bez obzira na oskarovku Natali Portman. Film je koštao 50 miliona, a zaradio 21,6 miliona u Americi i 3 miliona u ostatku sveta.

3. „Arthur“ je rimejk Dadli Murovog klasika, ali ova komedija nije donela smeh, pa ni novac – 33 miliona u Americi i 12,7 miliona na međunarodnom planu. Film je koštao 40 miliona.

4. „Prom“ je bio prvi film novog Diznijevog predsednika Rika Rosa, a njegov debi je bio katastrofalan sa samo 10,1 milion dolara zarade. Ipak, pošto je film koštao samo 8 miliona ipak je zabeležio plus.

5. „Judy Moody and the Not Bummer Summer“ bio je pokušaj nove filmske franšize bazirane na dečjem književnom serijalu. Ali ovo delo, sa budžetom od 20 miliona dolara, zaradilo je do sada samo 13,4 miliona.

6. „Green Lantern“ je koštao fantastičnih 200 miliona, što znači da bi morao da u celom svetu zaradi preko pola milijarde da bi se smatrao uspešnim. Prognozira se da će stići samo do polovine te sume, što se čini realnim pogotovu i zbog slabe ocene kritike.

7. „Priest“ je natprirodni akcioni film, baziran na korejskoj grafičkoj noveli, i ujedno najskuplji film kompanije Screen Gems – ona je potrošila 60 miliona dolara, a zaradila samo 29,1 milion u Americi, dok je ipak bila uspešnija u ostatku sveta sa 46 miliona.

8. „Sucker Punch“ je Zak Snajderova ženska akciona fantazija koja je jedva uspela da se prebaci u plus. Budžet je bio 82 miliona a zarađeno je 36,4 u Americi i 53,4 u inostranstvu.

9. „Hoodwinked Too! Hood vs. Evil“ je nastavak neočekivanog hita koji je imao 51,4 plus 58,6 miliona dolara. Međutim, nastavak je koštao 30 miliona dolara, a zaradio je razočaravajućih 10 miliona u Americi i 3 miliona u svim ostalim zemljama sveta.

10. „The Beaver“ je projekat Džodi Foster o kojem se mnogo pričalo, ali kada je stigao u američke bioskope zaradio je samo 1 milion dolara. Mnogi smatraju da je to zapravo bio „referendum“ protiv Mela Gibsona, koji glumi u filmu koji je snimljen za 20 miliona dolara.

„Pirati sa Kariba 4“ stigli do milijarde dolara

Los Anđeles – Kompanija Dizni je u subotu potvrdila da je četvrti deo franšize „Pirati sa Kariba“ prešao milijardu dolara, u celom svetu, od zarade na bioskopskim blagajnama. Film „Na čudnim plimama“ je u bioskope stigao 20. maja. Ovo je drugi film iz serijala kojemu to uspeva, a sada će pokušati da obori rekord „Tajna mrtvačevog kovčega“ koji je 2006. godine imao 1,066 milijardi. Sa 756,1 miliona dolara zarađenih van Severne Amerike, „Na čudnim plimama“ je treći po zaradi – ispred njega su samo „Avatar“ (2,02 milijarde) i „Titanik“ (1,24 milijarde). Prema Dizniju „Pirati sa Kariba 4“ su osmi film u istoriji koji je prešao zaradu od jedne milijarde. To je treći Diznijev film kojem je za jednu milijardu iz celog sveta trebalo manje od 18 meseci, a četvrti film ovog studija sa zaradom od milijardu dolara. Inače, ovaj film je stigao do 500 miliona dolara u svetu za rekordnih 14 dana. V. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari