Prvi film koji će okviru ovog projekta biti predstavljen je „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, snimljen 1980. u produkciji Centar filma. Ovo ostvarenje, koje se pre tačno godinu dana našlo na prvom mestu liste sto najboljih srpskih filmova i koje je Jugoslovenska kinoteka proglasila za kulturno dobro od velikog značaja, biće prikazano u restauriranoj verziji 14. decembra. Nakon premijere u Kinoteci, besplatne projekcije biće održane i po brojnim gradovima Srbije. U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Marković, Živka Nikolića, Srđana Karanovića… a Pantelić nije hteo da otkrije o kojim tačno naslovima je reč.

On je istakao da projekat „Vip Kinoteka“ predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije, kao da i je digitalizacija jedini način da se ovi filmovi zaštite od vremena. Naime, Arhiv Kinoteke baviće se digitalizacijom i digitalnom restauracijom ovih naslova, koji nestankom filmske trake ne mogu da se pogledaju nigde osim u Kinoteci. Pored toga, nove kopije dobiće bolji zvuk i sliku, zbog čega će ovo nacionalno filmsko stvaralaštvo u odgovarajućem kvalitetu biti ponovo pred domaćom i svetskom publikom. Pantelić je istako i da je za Kinoteku digitalna restauracija srpskih filmskih klasika prioritet.

“Kao kompanija koja nudi i koristi digitalna rešenja i nove tehnologije, prepoznali smo potrebu za digitalizacijom filmova kako bi oni bili sačuvani i za buduće naraštaje, u kvalitetu kakav zaslužuju”, kazao je Dejan Turk, dodajući da će projektom „Vip Kinoteka“ biti sačuvati filmove uz koje su generacije odrastale i koje će gledati i „deca naše dece“.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je da je saradnja Kinoteke i kompanije Vip na očuvanju bogate i vredne filmske baštine, odličan primer korporativne društve odgovornosti. On je dodao da Kinoteka agilno, sa puno entuzijazma i poleta obavlja svoju misiju i pozvao i druge kompanije da slede primer Vipa i ulažu u kulturu. “Verujem da će svih sto srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja biti digitalizovano i prikazano novim generacijama”, istako je ministar dodajući da je digitalizacija važna za očuvanje kulturnog nasleđa i njegovu promociju najširoj publici. On je dodao da je Ministarstvo kulture za 2018. godinu obezbedilo povećanje sredstava za digitalizaciju.

Projektom „Vip Kinoteka“ obuhvaćeno je deset filmova snimljenih od 1967. do 1993. godine.