slučaj vinčaFoto: : Antonio Ahel/ATAImages

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić ocenila je da je 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga bio uspešan i da ga je posetilo više od 190.000 ljudi i navela da će ta manifestacija i naredne godine biti organizovana na istom mestu.

Ona je rekla da je Sajam knjiga trajao devet dana, da se predstavilo 420 izlagača – 356 domaćih i 64 iz inostranstva – održan je na 30.000 kvadratnih metara sa 546 programa, koje je pratilo 1.200 novinara iz 16 zemalja.

Tačan broj posetilaca biće poznat narednih dana, jer sajam traje večeras do 21 sat, rekla je Selić na završnoj konferenciji za novinare.

Ona je istakla da će i naredne godine Sajam knjiga biti održan pod kupolom Beogradskog sajma, od 19. do 27. oktobra

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić navela je da je Sajam knjiga bio epicentar kulturne razmene i da je Francuska kao počasni gost predstavila kulturne veze sa Srbijom.

„Sa radošću primamo informaciju da će i naredne godine Sajam biti održan pod kupolom Beogradskog sajma“, rekla je Mihailović Vacić.

Predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Dušan Kovačević istakao je da je ove godine Sajam bio izuzetno posećen i da ga je impresionirala poseta mladih ljudi.

„To vraća nadu da nisu sva deca vezana samo za telefone, ima i onih koji vole knjige, što potvrđuje našu krilaticu „Živele knjige, živeće sigurno“, rekao je Kovačević.

Dodao je da veruje da su se zbog korone mnogi uželeli knjige, ali i da su knjige svetla tačka u ovo doba strašnih dešavanja u svetu.

Kovačević je rekao da veruje da je oko 50 odsto knjiga napisano o ratu, da se one pišu između ratova, ali da nikoga nisu naučile pameti.

„Nadamo se da ćemo se naredne godine videti u miru“, rekao je Kovačević.

Ambasador Francuske Pjer Košar naglasio je da je čast to što je Francuska bila počasni gost Sajma knjiga, 19 godina nakon prethodnog puta, kada je imala tu ulogu.

„Taj prostor za dijalog između kultura je nezamenljiv“, rekao je Košar.

On je istakao da su svi pozvani pisci sa radošću pristali da budu deo delegacije.

„Oni su mogli da razgovaraju sa svojom srpskom publikom, što je omogućilo da se ojačaju francusko-srpske veze“, kazao je Košar.

Naglasio je da je važno i to što je došao predsednik regulatornog tela za medije u Francuskoj (Arkom).

On je vodio i druge razgovore, pred usvajanje medijskih zakona u Srbiji, što je važno, jer „svi idemo ka istom cilju – zaštiti slobode govora i izražavanja u medijima“, poručio je Košar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari