"DIVLJAN DAN", proslava uz film, tribinu i koncert u čast Vladi Divljanu 1Foto: UK Parobrod /Promo

I ove godine u sredu, 10. maja, UK Parobrod slavi „DIVLJAN DAN“, posvećen muzičaru Vladi Divljana.

Ljubitelje lika i dela legendarnog autora očekuje program sastavljen od filma, tribine i muzike.

U 17 časova prikazuje se film „Nebeska tema“ Mladena Matičevića, zatim u 19 sati biće organizovana tribina „Odnesi me… novi talas i ’80 filmska muzika Vlade Divljana“ i na kraju u 21 sati koncert benda (ne)normalni.

“Nebeska tema” scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

Potom sledi tribina „Odnesi me… novi talas i ’80 filmska muzika Vlade Divljana“.

„Obeležavanjem rođendana Vlade Divljana sa velikom željom i divljenjem pokušavamo da što duže njegov rad i umetnost ostanu prisutni i ostave što dublji trag u novim generacijama. Teško je naći novi ugao, ne ponoviti činjenice o Vladinom stvaralaštvu i zaostavštini ali kao u „Stilskim vežbama“ Kenoa, potrebno je naći što više svedoka i prijatelje koji će svoje uspomene ispričati, i tako dati novo viđenje Vladinog muzičkog delovanja i života“, kažu organizatori i dodaju: „Na tribini ćemo ugostiti aktere muzičke scene 80-tih: Branka Rosića koji je bio član Urbane gerile, Zorana Vulovića člana grupe U Škripcu, Igora Popovića člana grupe Džakarta“.

Na njoj gostuje i Radivoje Raša Andrić, filmski reditelj. Moderator i autor razgovora: Vesna Vukajlović.

„Novi talas na kojem su zajedno sa Vladom svi oni plovili i ostavili neizbrisiv trag na YU rok sceni, nepresušna je tema kao i Beograd tog vremena koji je i u književnom , muzičkom i filmskom smislu blistao kao dragulj u kruni cele Evrope. I sada se citiraju uspesi naših reditelja spotova, originalni scenski izrazi i uticaji naših umetnika na čitav muzički izraz Evrope“, istakli su iz UK Parobrod.

Oni su primetili da je Vlada Divljan osoba koja je prerano otišla i čija dela iznova čitamo i slušamo, ali da se malo ili nedovoljno govorilo o značajnom doprinosu Vlade Divljana filmskoj muzici i srpskoj kinematografiji. „O tome će nam govoriti Raša Andrić koji je sarađivao sa Vladom“, kazali su organizatori.

Pored filma i tribine, u prilika će biti u prilici da uživa i u fenomenalnom koncertu beogradskog sastava (ne)normalni. Bend ima dva autorska albuma – “(ne)kompatibilnosti” i “Refren za poneti”, a ovog puta ih možete čuti u ulozi Vlada Divljan Tribute benda, po kom su poznati širom regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari