Do sada obezbeđena jednokratna pomoć od 30.000 dinara za 150 umetnika 1Foto: Stanislav Milojković

Nedavno osnovan Fond solidarnosti, osmišljen da pomogne svim radnicima u kulturi izostavljenim iz dodele pomoći od strane države i lokalnih samouprava, pokrenuo je crowdfunding kampanju u saradnji sa donacije.rs da bi se prikupila sredstva za još 20 radnika/radnica u kulturi koji su najugroženiji.

Nastao u saradnji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udruženja likovnih kritičara AICA Srbija, Stanice – Servisa za savremeni ples, BAZAART-a i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Fond solidarnosti je, podsetimo „odgovor na nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć različitim kategorijama kulturnih radnika i radnica“ u kolapsu koji je usledio nakon izbijanja pandemije u oblasti kulture.

Fond je namenjen svim radnicima u kulturi koji su ostali bez ikakvih primanja, bez obzira na to da li su članovi udruženja osnivača, „ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd.) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih prava“.

Prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaju oni koji se nalaze u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

„Posebno želimo da pomognemo onim kulturnim radnicima i radnicama koji su nezaposleni, koji plaćaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdržavaju porodice bez drugih primanja“, istakli su koosnivači Fonda solidarnosti.

„Za vrlo kratak vremenski period pristiglo je preko 1000 zahteva za jednokratnu pomoć“, kaže se u saopštenju Fonda i dodaje:

„Zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, obezbeđena je pomoć od 30 hiljada dinara za 150 umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica koji su ostali bez većeg dela ili svih prihoda u ovom periodu, a nisu obuhvaćeni merama Vlade Republike Srbije i ostalih državnih organa“.

Novopokrenuta kampanja treba da obezbedi pomoć za bar još 20 najugroženijih.

„Zato pozivamo građane Srbije, pojedince, grupe i pravna lica, da doniraju sredstva koja će biti upotrebljena za ovu namenu. Iznos je manje važan, važnija je spremnost da budemo solidarni. Sredstva možete donirati preko web stranice Donacije.rs, preko žiro računa Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (za FOND SOLIDARNOSTI): Komercijalna banka, broj 205-351975-08, a donacije od 200 dinara preko SMS poruke na broj 7300“, poziva se na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari