Ko su dobitnici Oskara za najbolji film poslednjih 20 godina? 1Foto: Beta/AP/Chris Pizzello

U očekivanju današnje 92. ceremonije dodele Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, agencija Beta podseća na dobitnike glavne nagrade, Oskara za najbolji film u poslednjih 20 godina.

2019 – „The Green Book“ (Zelena knjiga)

2018 – „The Shape of Water“ (Oblik vode)

2017 – „Moonlight“ (Mesečina)

2016 – „Spotlight“ (Pod lupom)

2015 – „Birdman“ (Čovek ptica)

2014 – „12 Years A Slave“ (Dvanaest godina ropstva)

2013 – „Argo“

2012 – „The Artist“ (Umetnik)

2011 – „The King’s Speech“ (Kraljev govor)

2010 – „The Hurt Locker“ (Katanac za bol)

2009 – „Slumdog Millionaire“ (Milioner sa ulice)

2008 – „No Country for Old Men“ (Nema zemlje za starce)

2007 – „The Departed“ (Dvostruka igra)

2006 – „Crash“ (Fatalna nesreća)

2005 – „Million Dollar Baby“ (Devojka od milion dolara)

2004 – „The Lord of the Rings: The Return of the King“ (Gospodar prstenova: Povratak kralja)

2003 – „Cicago“

2002 – „A Beautiful Mind“ (Blistavi um)

2001 – „Gladijator“

2000 – „American Beauty“ (Američka lepota)

U Los Anđelesu danas 92. svečana dodela Oskara

U Los Anđelesu će danas biti održana 92. ceremonija dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svetskih filmskih priznanja.

Film „Joker“ (Džoker) reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 11 nominacija za tu filmsku nagradu. „Džoker“ je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario kao i za brojne tehničke kategorije.

Ostala tri favorita su „The Irishman“ (Irac) Martina Skorsezea, „Once Upon a Time… in Hollywood“ (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina i „1917“ Sema Mendeza sa po deset nominacija.

Južnokorejski film „Parasite“ (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa osvojio je šest nominacija, kao i „Marriage Story“ i „Jojo Rabbit“.Mnogi prognoziraju da bi najveći broj Oskara mogao da osvoji ratna drama „1917“, koja je ranije osvojila nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), kao i Zlatni globus. Te nagrade koje se dodeljuju u januaru često su pokazatelji i dobitnika Oskara.

Favorit za Oskara za najboljeg glumca je Hoakin Finiks za ulogu u filmu „Džoker“. Glumac je dobio nagradu BAFTA. Pored Finiksa u toj kategoriji se takmiče Antonio Banderas, Leonardo DiKaprio, Adam Drajver i Džonatan Prajs.

Za najbolju glumicu se takmiče Sintija Erivo, Serše Ronan, Skarlet Johanson, Šarliz Teron i Rene Zelveger.

U kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu ocenjuje se da bi Oskara mogao da dobije Bred Pit koji još nije dobio to priznanje. Među nominovanima su i Tom Henks, Al Paćino, Džo Peši i Entoni Hopkins.

Među nominovanim za najbolji strani film nalazi se film Severne Makedonije „Zemlja meda“ (Honeyland). Na spisku u toj kategoriji su i „Corpus Christi“ (Poljska), „Dolor y gloria“ (Španija), „Parasite“ (Južna Koreja) i „Les Miserables“ (Francuska).

Na ceremoniji će biti odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu.Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka i ove godine je na meti kritika zbog nedostatka raznolikosti.

Ni ove godine neće biti domaćina ceremonije. Na bini će se smenjivati glumci koji će saopštavati imena dobitnika nagrada u određenim kategorijama. Među njima će biti između ostalih, Tom Henks, Džejn Fonda, Dajana Kiton, Natali Portman, Sigurni Viver, Penelope Krus, Spajk Li i Kijanu Rivs.

Elton Džon, favorit za Oskara u kategoriji najbolje pesme, nastupiće tokom svečanosti, kao i Bili Ajliš, velika dobitnica nedavno dodeljenih muzičkih nagrada Gremi.

Svečanost će po tradiciji biti održana u pozorištu Dolbi, a počinje u 20.00 po lokalnom vremenu. Američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC) uživo će prenositi ceremoniju. Dodelu će takođe uživo prenositi televizije iz više od 225 zemalja, među kojima i Srbija.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje „Green Book“ (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari