Tročlani žiri koji su činili književnik Enes Halilović, istoričarka umetnosti Svetlana Čeković i urednica galerije Multimedijalnog centra Amra Hodžić Jejna, jednoglasno se složio da ovaj poznati i priznati likovni stvaralac zaslužuje nagradu za prošlu godinu, ali i za sveukupno dosadašnje stvaralaštvo.

Kako je novinarima rekao Halilović, prošlogodišnji laureat koji je predsedavao žirijem, povod za dodelu nagrade „Ahmed Vali“ Slezoviću su njegovi radovi nastali tokom višemesečnog studijskog boravka u Parizu, tokom kog je nastao ciklus crteža „Meditacije na Seni“. „Slezović je više od tri decenije prisutan na likovnoj sceni. Radi se o umetniku koji se iskazao u slikarstvu, crtežu i grafici, ali i kao teoretičar umetnosti i pedagog. On se kreće u uskom dodiru između poetskog realizma i nosilaca holandskog baroka, kao i autohtonih slikarskih motiva izvučenih iz ličnog iskustva“, rekao je Halilović.

Slezović je profesor slikanja i crtanja na Departmanu za umetnost Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, član je ULUS-a, Grafičkog kolektiva i brojnih međunarodnih udruženja. Nagrada će mu biti uručena 30. Januara u Novom Pazaru. Ova nagrada nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Najpoznatije delo Ahmeda Valija je „Lepota i srce“.