„Dobra baraba” najbolja predstava na pozorišnom festivalu Kulisa kragujevačkog SKC-a 1

 

Predstava „Dobra baraba” Dramske sekcije Prve kragujevačke gimnazije po mišljenju stručnog žirija bila je najbolja na 9. festivalu amaterskih pozorišta Kulisa koji se od 14. do 17. marta održao u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru pod sloganom – Ugasi mrak.

Nakon četiri dana uživanja u pozorišnoj umetnosti, sjajnoj atmosferi još jedne Kulise i odgledanih šest takmičarskih predstava, stručni i žiri učesnika dodelili su nagrade najboljima.

Stručni žiri u sastavu Jovana Belović, Marija Rakočević i Pavle Terzić doneli su sledeće odluke:

– Prva nagrada za najbolju predstavu u celini – DOBA BARABA, Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije. Vodviljskim pristupom, sa puno elana, gotovo dokumentarnom igrom i veštim smenjivanjem ritmova, ova predstava je uspela da izgradi niz komičnih situacija. Kolektivna igra, sa neverovatnom lakoćom, izuzetnom ozbiljnošću, uspela je da nam kroz žanr komedije, dočara jednu vrlo mračnu i pre svega aktuelnu temu.

– Druga nagrada za najbolju predstavu u celini – VEČERNjA RUŽA, Teatar 011, Beograd, za katarzično i autentično bavljenje neophodnom temom koja pred publiku stavlja ogledalo današnjeg vremena.

– Treća nagrada za najbolju predstavu u celini – ČUDO U ŠARGANU, Teatar Inat, Užice, zbog uspešnog čitanja domaćeg dramskog teksta, koje zajedno sa izuzetnom glumačkom igrom, na pre svega tačan način oslikava mentalitet podneblja o kome upravo Simović i piše.

– Nagrada za najbolju režiju – NATAŠA RADONjIĆ, za predstavu VEČERNjA RUŽA, Teatra 011, Beograd, zbog aktuelne teme sa maštovitim i pre svega hrabrim pristupom u kombinaciji sa multimedijalnim sredstvima, uspela je da pokrene emocije koje teatar kao takav mora u sebi da poseduje.

– Nagrada za najbolju ulogu – ravnopravno se dodeljuje STEFANU VUKOVIĆU i MIHAJLU MILOŠEVIĆU za uloge Vuleta Odvratnog i Mare Opajdare u predstavi DOBA BARABA, Dramske sekcije Prve kragujevačke gimnazije. Vodviljski, a sa merom na zavidnom nivou, ova dva glumca nam svedoče radost igre, snagu uverenja i moć mašte kako samo ozbiljne zanatlije ovog posla znaju.

– Nagrada za najbolju ulogu – ravnopravno se dodeljuje JOVANI PETROVIĆ za ulogu Helene i NADICI SPASOJEVIĆ za ulogu Ružice u predstavi VEČERNjA RUŽA, Teatra 011 iz Beograda, zbog prvenstveno uzbudljive, potresne, emotivne i istinske igre, pred kojom niko ne ostaje ravnodušan.

– Nagrada za najbolju sporednu ulogu – MARKO MUTAVDžIĆ za ulogu Mileta u predstavi ČUDO U ŠARGANU, Teatra Inat, Užice, zbog nepretenciozne igre. Marko nam je nenametljivo doneo lik politikanta Mileta, stvarajući preciznu i farsičnu igru tužne sudbine sitnih kalkulanata.

– Nagrada za najbolju sporednu ulogu – JELENA TEŠIĆ za ulogu Cmilje u predstavi ČUDO U ŠARGANU, Teatra Inat, Užice, zbog velike lakoće sa kojom je Jelena iznela vrcavu ulogu poznatog pisca, donoseći joj dubinu, harizmu i komiku koja osvaja srca publike.

– Specijalna nagrada za dramaturško-rediteljsku intervenciju u iščitavanju dramskog klasika – PAVLE JOZIĆ za predstavu ZOOLOŠKA PRIČA, UKC Smederevska Palanka, Gradsko pozorište Palanka

– Specijalna nagrada za uspešno preplitanje postmodernističke forme i dokumentarnog izraza – ansambl predstave POLANSKI PROTOKLI, Akademskog pozorišta SKC, Niš

– Specijalna nagrada za kolektivnu igru u plesnom i dramskom izrazu – ansambl predstave TUNEL, MKC Kočani, Makedonija

ŽIRI UČESNIKA dodelio je sledeće nagrade:

– Nagrada za najbolju predstavu u celini – ZOOLOŠKA PRIČA, Ustanova Kulturni centar Smederevska Palanka, Gradsko pozorište Palanka

– Nagrada „Mileva Žikić” za glumačku bravuru – MIHAJLO MILOŠEVIĆ, za ulogu Mare Opajdare u predstavi DOBA BARABA, Dramske sekcije Prve kragujevačke gimnazije

– Nagrada „Dragomir Bojanić Gidra” za glumačku bravuru – SAŠA SRDIĆ, za ulogu Saše u predstavi ZOOLOŠKA PRIČA, Gradskog pozorište Palanka

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari