Dodeljene nagrade NIN-a za roman i ličnost godine 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Nagrada nedeljnika NIN za roman godine u 2018. uručena je danas Vladimiru Tabaševiću za knjigu „Zabluda Svetog Sebastijana“, dok je nagradu za ličnost godine dobio izdavač i vlasnik „Kontrast izdavaštva“ Vladimir Manigoda koji je priredio knjigu humanitarnog karaktera „Dostojno jest“.

Tabaševiću je pripala nagrada od milion dinara, a glavni uradnik NINa Milan Ćulibrk kazao da je taj nedeljnik rešio da vrati Ministarstvu kulture i informisanju donaciju od 150.000 dinara koja je trebalo da bude uručena dobitniku.

„Može da se konstatuje da je suficit u budžetu za prošlu godinu veći za 150.000 dinara zahvaljujući NINu“, rekao je Ćulibrk i dodao da će se nagrade od sada dodeljivati na dan kada je izašao prvi broj tog nedeljnika.

Vladimir Tabašević je prilikom uručivanja nagrade govorio o svom detinjstvu u Mostaru i kazao da je počeo da govori kada je imao manje od godinu dana.

„Mojih krvinih srodnika večeras ovde nema…Potičem iz porodice koja nije uspela da ne nasedne na makar jednu društveno-političku zabludu kroz razne države u kojima je živela. Moj brat kao neki Odisej tranzicione Srbije stisnut iznudicama ovdašnjih prilika egzistencijalno rešenje za sebe pronašao je kao posluga na turističkim kruzerima“, rekao je Tabašević i dodao da njegovi roditelji nisu živi.

Tabašević je kazao da je više nego radostan, da mu nagrada predstavlja podstrek za budući rad i da tek namerava da ispituje srpski jezik za koji je kazao da je najlepši na svetu.

U punoj sali Jugoslovenske kinoteke delove knjige „Zablude Svetog Sebastijana“ čitao je glumac Tihomir Satnić.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade za ličnost godine Igor Jurić uručio je to priznanje Manigodi koji je izdao knjigu „Dostojno jest“ čiji je prihod otišao organizacijom Belhospice, koja se bavi negom i zbrinjavanjem terminalno obolesnih onkoloških pacijenata.

„Mišljenje koje svuda oko nas postoji je da čovek vredi onoliko koliko ima, a shvatio sam da čovek vredi koliko daje“, rekao je Manigoda na uručenju nagrade.

Nedeljnik NIN dodelio je nagrade po 65.put, a sponzori su Sperbanka i opština Satri grad, kao i strana i domaća firma koje su želele da ostanu anonimne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari