Dodelom nagrada, završen Interakcija - Festival kratkog dokumentarnog filma: „Babajanja” proglašen za najbolji film 1Foto: Interakcija

Dokumentarac „Babajanja”, čiji autor je Ante Zlatko Stolica iz Hrvatske, pobednik je Interakcija – Festivala kratkog dokumentarnog filma, koji je završen u Čačaku projekcijom filmova nastalih tokom 18. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2023.

Žiri je ocenjivao 15 filmova u takmičarskom programu, koji su istovremeno prikazani u Čačaku, Požegi i Užicu, a koje je odabrao selektor i umetnički direktor festivala Dejan Petrović.

„Babajanja“ je kratki esejistički dokumentarac sa elementima horora, u kojem se autor koji naracijom vraća u prošlost, pokušavajući da pronađe misterioznu ženu koje se plašio kao dečak.

„Proširujući značenje filmske dokumentaristike, Stolica nas uvodi u intiman i imaginativan filmski svet, u kojem su sećanja, činjenice i traume tretirane na isti način, kreirajući pritom empatiju prema nepoznatom“, navedeno je u obrazloženju festivalskog žirija.

Dodelom nagrada, završen Interakcija - Festival kratkog dokumentarnog filma: „Babajanja” proglašen za najbolji film 2
„Babajanja“/Foto: Interakcija

Članovi stručnog žirija bili su Urška Đukić (Slovenija), Inke Ahte (Finska) i Luka Papić (Srbija).

Specijalno priznanje je dodeljeno britansko-ruskom filmu „Povlačenje“ Evgenije Arbugaeve i Maksima Arbugaeva o usamljenom čoveku koji na zabačenoj obali sibirskog Arktika, u vetrom razorenoj kolibi, čeka da bude svedok drevnog skupa.

Nagrada žirija mladih pripala je filmu „Hoćeš li me pogledati” Šulija Huanga iz Kine, dok je publika za najbolji film proglasila ostvarenje „Omiljena ćerka” Dane Rajli iz SAD.

Osim nagrađenih filmova na festivalu, koji se priređuju drugu godinu zaredom, u Kulturnom centru Čačak prikazani su i dokumentarci koji su snimljeni tokom ovogdišnjeg  18. Međunarodnog studenstkog filmskog kampa Interakcija.

Učesnici kampa bili su studenti filmskih akademija iz Argentine, Brazila, Francuske Polinezije, Holandije, Indije, Izraela, Kine, Kolumbije, Nemačke, Švajcarske, Španije i Srbije.

Podeljeni u tri ekipe, oni su, u Užicu, Požegi i Čačku, snimili kratke dokumentarce pod mentorstvom izraelskog reditelja Efima Graboja, na temu depopulacije malih sredina i odliva mozgova.

Požeška ekipa je snimila film „Prateći uzvike“, koji vodi gledaoce na putovanje sa Mihajlom, istražujući životne mogućnosti u tom malom gradu.

U Čaku je snimljen film „Možda je život samo ‘enkl brejker“, inspirisana decom u tom gradu neprimetno spajaju svet košarke sa svojim najmaštovitijim fantazijama.

„Čuvari užičkog duha“, naziv je dokumentarca koji je snimljen u Užicu, u kojem dvojica muškaraca razmišljaju o sećanju na grad koji je nekada bio njihov, dok se gradski život nastavlja.

Osim toga, u okviru Interakcije, u Čačku je, od 16. do 23. avgusta, bila organizovana i Regionalna letnja filmska radionica – Teen Doc 2023, koja je, pod sloganom „Za bolji region”, okupila 16 tinejdžera iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tokom radionice su nastala četiri kratka dokumentarca koja se bave različitim temama, od odnosa arhitekture grada i umetnosti do promena u društvu i njhivog uticaja na pojedinca.

Međunarodnu produkcijsku, edukativnu i programsku platformu Interakcija, organizovao je Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari