Donacije spasile 65. "Neven" da ne uvene 1

Nagrade „Neven“, najvažnije i najstarije priznanje za stvaralaštvo za decu u Srbiji i regionu, pripale su za 2019. izdavačkim kućama Kreativni centar i Laguna.

Kreativni centar dobio je dva „Nevena“ – knjiga „Lutanja baštenskog patuljka“ Gordane Maletić nagrađena je kao najbolja beletristika, dok je za zbirku pesama Dobrice Erića „Naša gošća godina“ Marica Kicušić proglašena za najboljeg ilustratora.

Lagunino izdanje „Urnebesna hemija“ Dragane Petrović i Andreje Leskovac nagrađeno je „Nevenom“ u kategoriji popularna nauka.

Ove godine u kojoj „Neven“ obeležava 65. rođendan u konkurenciji je bilo 57 naslova iz 13 izdavačkih kuća.

Nagrade će biti uručene 8. oktobra u Skupštini grada Beograda, a realizacija ovogodišnjeg jubilarnog konkursa u najvećoj meri ostvarena je zahvaljujući donacijama građana i kompanija.

Ministarstvo kulture i informisanja za nagradu „Neven“ ove godine dalo je 75 hiljada dinara, dok je u proteklih 28 dana 85 odsto od još 386 hiljada dinara neophodnih za sprovođenje konkursa i dodelu nagrada obezbeđeno preko donatorske kampanje „Da ‘Neven’ ne uvene“ na portalu Donacije.rs.

Ova nagrada, ustanovljena 1955, tradicionalno se dodeljuje u Dečijoj nedelji, koju već sedam decenija, pod različitim imenima realizuje Organizacija „Prijatelji dece Srbije“, koja dodeljuje i „Neven“.

Po prvi put ove godine na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizacija Dečije nedelje poverena je humanitarnoj organizaciji „Dečije srce“.

Prema uslovima konkursa, koje su ispunili samo „Prijatelji dece Srbije“ i „Dečije srce“, odobrena sredstva od četiri miliona dinara izabrano udruženje može da koristi isključivo za sprovođenje prihvaćenog programa.

„Prijatelji dece Srbije“ učestvovali su i na Konkursu Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo u kategoriji književne nagrade i manifestacije na kome ‘Neven’ nije dobio nijedan dinar“.

Posle žalbe, ova najstarija domaća nagradu za dečiju književnost je, prema Danasovim saznanjima, sticajem okolnosti i vankonkursno dobila pomenutih 75.000 dinara.

U „Prjateljima dece Srbije“ kažu da, iako su neprofitna organizacija, nije dobro što decenijama sve poslove vezane za Nagradu „Neven“, u želji da ona opstane, rade potpuno besplatno, a da to što se ove godine događa najviše govori o odnosu srpskog društva prema kulturi i stvaraocima za decu.

Zahvaljujući donacijama, do juče je prikupljeno više od 323 hiljade dinara, 65. „Neven“ nije uvenuo, ali su „Prijetelji dece Srbije“ svesni da moraju naći trajnije rešenje za dodelu ove nagrade.

Udruženje Prijatelji dece Srbije osnovano je 1990, sa ciljem da unapredi oblasti prava deteta, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu.

Ono je nastavljač tradicije Društva za potpomaganje i vaspitanje sirotne i napuštene dece, osnovanog 1880. kao jedne od najstarijih organizacija za decu u Srbiji i Evropi.

Prijatelji dece Srbije su udruženje opštinskih organizacija koje postoje širom zemlje i neposredno rade sa decom gde god ona žive: u školama, predškolskim ustanovama, naseljima, mesnim zajednicama, u opštini.

Udruženje na dobrovoljnoj osnovi čine roditelji, nastavnici, stručnjaci koji se bave decom, naučnici, umetnici, javne ličnosti…

Osim Dečije nedelje koju su organizovali od 1934. i književne nagrade „Neven“, Prijatelji dece Srbije zaslužni su i za „Bukvar dečijih prava“, lokalne akcije za ostvarivanje prava deteta, dodelu priznanja „Dobra igračka“ i „Maslačak“, Takmičenje za najbolju dečju karikaturu „Mali Pjer“, kao i publikaciju „Deca i mediji“ – Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, čiji je potpisnik i Danas, Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba.

Povelja i prijatelji nagrade

Nagradu „Neven“ čine povelja, čiji je autor Dušan Petričić i sam dobitnik ovog priznanja i novčani iznos.*Nagrada je osnovana na inicijativu književnika Dušana Duška Radovića i do sada su je dobila 174 autora. Kožna povelja za autore se ručno ispisuje, a u njoj je presovani cvet nevena. Sve knjige pristigle na konkurs poklanjaju se institucijama za decu. Prijatelji ovogodišnje nagrade su: Skupština grada Beograda, Modna kuća Mona i Knjigoveznica Paštrmac.

Autorski programi

Prijatelji dece Srbije najavili su još sredinom avgusta da će, bez obzira na ovogodišnji ishod rezultata Javnog poziva za podnošenje predloga programa aktivnosti za vreme trajanja Dečije nedelje u 2020, ostvariti sve autorske programe koji su u trenutku raspisivanja konkursa bili u finalnoj fazi pripreme. Uz književnu Nagradu „Neven“ tu su: Priznanje za dobročinstvo deci „Maslačak“, Priznanje „Dobra igračka“, kao i program Dobrodošlice za đake prvake. U udruženju podsećaju da je Dečija nedelja 1987. uvršćena u Zakon o društvenoj brizi o deci, a da je od 2018. deo Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari