Donacije za film "Knez Lazar" (VIDEO) 1Foto: Promo

Mladi istoričar iz Kruševca Marko Marinković, reditelj dva igrana filma pokrenuo je danas javnu kampanju prikupljanja novca za snimanje igrano-edukativnog filma „Knez Lazar“.

– Već tri godine radimo na ovom projektu i sa nešto novca što smo skupili snimili smo promotivni video kako bi pokazali potencijalnim donatorima šta želimo i kako želimo da prikažemo ovu priču. Pošto nismo skupili ceo budžet za film, polovinu tražimo od građana Srbije. Za ceo film potrebno je minimum 40.000 evra. U kampanji prikupljanja novca tražimo 20.000 evra. Ko želi može da pomogne uplatom na Indiegogo kampanji i kao znak zahvalnosti u odnosu na sumu novca koju donira dobiće neku nagradu od nas. Može da donira putem sajta filma preko Paypal uplate ili direktno na tekući račun. Ukoliko neko želi da pošalje donaciju iz inostranstva na sajtu se nalaze podaci kako to mogu da urade. Postoji još jedan način donacije, a to je kupovina majice sa ilustracijama filma preko sajta. Plan je da ukoliko skupimo novac da sledeće godine krenemo u pripreme za snimanje i krajem 2018. godine da imamo premijeru filma, priča za Danas Online Marinković.

Film prati život kneza Lazara Hrebeljanovića, od rođenja, odrastanja, venčanja s Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do Kosovske bitke. Cilj je, kako kaže autor da ovaj film postane sastavni deo udžbenika istorije, ali i da se prikazuje u muzejima, turističkim organizacijama, da bude od koristi gradu Kruševcu, srpskoj dijaspori, Crkvi i da ostane kao nasleđe budućim generacijama.

Glavne uloge igraju: Vojin Ćetković (stariji knez Lazar), Biljana Nikolić (starija knjeginja Milica), Miloš Đurović (mladi knez Lazar), Marta Bjelica (mlada knjeginja Milica). Narator u filmu je Goran Dimitrijević. Plan autora je da se snimi film od 45 minuta koji nalikuje filmovima koje radi History kanal. Ekipa filma: scenario Danijel Vizi, reditelj Marko Marinković, direktor fotografije Lazar Počekovac, kamera Dejan Jovanović, montažer Stevan Matić, kompozitor Nikola Jeremić, scenografija Nenad Živadinović, vizuelni efekti Veroljub Milovanović i Andrija Tomašević, vitezovi Svebor družina ʹʹSVETI KNEZ LAZARʹʹ Kraljevo….

O autoru

Marko Marinković je rođen 1991. godine u Kruševcu. Diplomirao je osnovne studije istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2014. godine. Master studije istorije diplomirao je 2015. godine na temu ,,Film u nastavi istorije“. Od septembra 2015. godine predaje istoriju u OŠ ,,Jovan Popović“ u Kruševcu. Slobodno vreme koristi za bavljenje filmskom umetnošću. Do sada je uradio jedan dugometražni i jedan kratki film, tri muzička spota i nekoliko reklama.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GZV0SuDjDso]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari