Srđan Dragojević o "duelu" Gojković - Trivan: Vest o dopisu ministarstva zbog "Košara" me je obradovala 1Foto: MOD; FoNet/Telekom Srpska; Zoran Mrđa

Posle nepuna dva meseca i tek što je u javnosti malo „utihnuo“ skandal sa poništavanjem rezultata prvog konkursa za eminentne reditelje, jer Upravni odbor Filmskog centra Srbije nije uvažio odluke konkursne komisije koju je sam imenovao (što je rezultiralo brojnim ostavkama zbog kojih UO više nije operativan), najvažniju nacionalnu filmsku ustanovu ovih dana potresa nova kriza.

Ona se ovog puta događa na relaciji sa Ministarstvom za kulturu, zbog prethodne afere vezane za projekat „Košare“ i reditelja Balše Đoga koja traje više od godinu dana.

Sukobljene strane sada su ministarka za kulturu Maja Gojković i predsednica UO FCS Jelena Trivan, zbog dopisa u kojem ministarstvo (posle žalbe koju mu je Đogo uputio), ukazuje na brojne neregularnosti u vođenju ovog postupka.

Posebno, na nezakonito ponašanje producenta „Omega production“, koji je samoinicijativno zamenio reditelja i režiju „Košara“ dodelio Miroslavu Lekiću, inače članu UO FCS, s kojim je 20. 10. 2021. zaključio novi ugovor.

Trivan je tvrdnje o propustima UO FCS u slučaju ovog projekta okarakterisala kao netačne, kako je izjavila za Danas, i optužila Maju Gojković za „privatizovanje“ Ministarstva kulture.

– Začuđeni smo dopisom koji je stigao u FCS, s obzirom da ne sadrži nijednu tačnu činjenicu, da obiluje neistinama, a da je sva dokumentacija bila dostupna ministarstvu koje je konsultacije obavljalo sa Balšom Đogom, a ne sa svojim organom. Razlog za to, pretpostavljamo, leži u privatnoj bliskosti ministarke sa rediteljem, jer su oni porodični prijatelji, kako je navela u emisija na TV Heppy, što ne bi smeo da bude razlog za odluke ministarstva, nego zakon. FCS do dana današnjeg nije odobrio smenu reditelja, upravo je on bio čuvar ovog projekta – istakla je, između ostalog, Jelena Trivan za naš list.

Kakav će biti epilog sukoba dve najmoćnije žene srpske kulture, nećemo znati baš tako brzo.

Kako za Danas kaže Gordan Matić, direktor FCS, odlučivanje o dopisu Ministarstva kulture može se očekivati tek kada UO postane operativan.

Oba događaja koja u vrlo kratkom roku potresaju jednu od najvažnijih ustanova kulture – slučaj „Košare“, i odluka UO FCS da projekti Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića, koje je 25. novembra 2021. odabrala konkursna komisija ne dobiju podršku, imaju „kopču“, smatra deo našeg filmskog esnafa, i svaki je, na svoj način, skandalozan.

– Mislim da do sada u našoj kinematografiji nije postojao slučaj da producenti zaustave snimanje filma i oduzmu režiju reditelju, i da se tako nešto prvi put dogodilo Balši Đogu sa „Košarama“. To je bio gest koji je sve nas iz filmskog esnafa zapanjio i u ljudskom smislu, kao i u onom segmentu koji se tiče regulative, jer ugovor sa Filmskim centrom Srbije ne potpisuju samo producenti, nego i reditelj filma. Zato me je vest o dopisu Ministarstva kulture upućen UO FCS da se isprave neregularnosti u ovom postupku i da se uzme u obzir i medijacija reditelja Balše Đoga, a ne samo producenata „Omega production“ koje, uzgred, niko od nas ne poznaje niti smo čuli za neki njihov prethodni rad na nekom igranom filmu ili nekoj bitnijoj TV seriji, jako obradovala. Ali, s druge strane, slučaj sa „Košarama“ usko je povezan sa tim čudnim glasanjem članova UO i poništavanjem prvog konkursa za eminetne reditelje, jer se iz ovog dopisa ministarstva da naslutiti kakvu je „kompenzaciju“ za to mogao imati Miroslav Lekić – objašnjava za Danas Srđan Dragojević, dodajući da veruje da čitav esnaf podržava da se Đogu vrati režija filma.

Srđan Dragojević o "duelu" Gojković - Trivan: Vest o dopisu ministarstva zbog "Košara" me je obradovala 2
foto EPA-EFE/URS FLUEELER

– Moramo imati poverenje u Maju Gojković, jer smatramo da Ministarstvo kulture mora da se „umeša“ i da ove skandale u FCS razreši pozitivno, u interesu filmskih stvaralaca, jer je to što se sada događa pogubno za naš film. Recimo, budžet FCS za 2022. još ne može da se usvoji, jer se njegov UO „raspao“ upravo na tom konkursu koji je poništen. Maja Gojković ima pravo da u ovom slučaju koristi ingerencije koje joj daje zakon, i da preuzme upravljanje Filmskim centrom do imenovanja novih članova UO. Mandat ovom UO inače ističe u aprilu ove godine, i mislim da bi ovakav potez Ministarstva kulture podržao naš esnaf. Postoji još nešto vrlo „zanimljivo“ vezano za FCS – on je jedina ustanova kulture gde UO ima presudnu reč u odlučivanju o projektima koje konkursna komisija izabere. To je vrlo opasna stvar, a u Statut FCS je uvedena dolaskom Jelene Trivan na čelo UO. U svim drugim ustanovama, UO samo imenuju članove komisije koja nezavisno odlučuje – ističe Srđan Dragojević.

Jedan od osnivača FCS i nekadašnji predsednik njegovog UO (do 2013), reditelj Darko Bajić, koji je upamćen po velikom zalaganju da FCS bude autonomna institucija, bez upliva politike i političkih kadrova na rukovodećim mestima, smatra da svaka kriza, pa i ova koja se sada događa, nastaje samo iz jednog razloga.

– FCS mora da bude naša, nezavisna i autonomna filmska kuća, to je suština. A to znači da ima umetnički i stručni savet koji biraju filmske asocijacije, a ne da pojedinac odlučuje, jer pojedinac nije sistem – smatra Darko Bajić.

Gordan Matić, direktor FCS: Čekamo odluku Vlade Srbije

Od nekadašnji devet članova UO, posle skanadala sa konkursom za eminetne reditelje, kada su ostavke dali Aleksandar Erdeljenović, Miroljub Stojanović, Anđelija Andrić, Aleksandar Conić, Sandra Perović (glumac Vladan Živković je preminuo), rukovodeće telo FCS više nije operativno, jer su ostala samo tri člana – predsednica Jelena Trivan, Miroslav Lekić i Petar Jakonić.

Na pitanje Danasa kada će Vlada Srbije, na predlog Ministarstva kulture, imenovati nove članove, Gordan Matić, direktor FCS kaže:

– Nadam se što pre, kako bismo ušli u realizaciju planiranih programa. Mislim da je u interesu ne samo kinematografije već i drugih sektora kulture, privrede, kao i međunarodne saradnje da plan i program FCS što pre otpočnu – navodi Matić.

Po novom zakonu Ministarstva kulture, UO više neće imati devet članova, nego pet, od kojih će, umesto dva člana iz FCS kao što je to bilo do sada, u ovom telu biti jedan član iz FCS.

Upitan da li će ovako “redukovani” sastav UO možda biti i operativniji, Matić kaže da će to pokazati vreme.

– Postoje različiti modeli kulturne politike u različitim sredinama. Videćemo da li je ovo najbolji oblik upravljanja našim fondom za već dve, dve i po godine.

Žalba Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića

Ministarstvo kulture mora da rešava i žalbu povodom skandaloznog i neregularnog poništavanja konkursa za eminentne reditelje, jer UO nije obrazložio razloge zbog kojih nije usvojio odluke konkursne komisije, kako nalaže Statut FCS.

Žalbu su zajednički uputili Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević.

Njihova žalba, kako Danas sazaje, sada je u proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari