Drugačiji filmski rukopisi 1

Pančevo film festival ponudiće publici od 6. do 10. septembra presek poznatih festivalskih hitova i manje poznatih ostvarenja, koje publika do sada nije imala priliku da vidi u Srbiji, kaže Ognjen Glavonić, osnivač i umetnički direktor ove manifestacije.

Kada su pre tri godine osnivali ovaj festival, želja im je, kako kaže, bila da mlađoj publici u Pančevu ponude u bioskopima drugačiju vrstu filmskih rukopisa, uz priliku da te autore i upoznaju.

„Ulaz na sve programe je i dalje besplatan, što mislimo da je jako važno, budući da, čak i kada oko nas ima bioskopa, cena karte nije svima pristupačna“, kazao je na konferenciji za novinare Glavonić.

Festival autorskog dugometražnog i kratkog filma ove godine će publici ponuditi više naslova i više lokacija u Pančevu na kojima će biti prikazivani filmovi. Manifestacija počinje u sredu, 6. septembra, u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“, koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta, dok će PAFF zatvoriti domaći film sličnog uspeha „Rekvijem za gospođu J“ u režiji Bojana Vuletića.

U okviru glavne PAFF selekcije – Svetionici, za nagrade će se takmičiti osam dugometražnih filmova iz Brazila, SAD, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Među njima je i novi kratki film Daneta Komljena „Phantasiesatze“, koji je nedavno nagrađen na Filmskom festivalu u Lokarnu. Zanimljivo je da je u selekciji i Komljenov prvi dugometražni film „Svi severni gradovi“, kao i prvi dugometražni film Igora Bezinovića „Kratki izlet“. Oba autora su prethodnih godina u okviru programa Svetla budućnost, namenjenog promociji mladih reditelja koji će menjati tokove kinematografije u narednom periodu, predstavljali svoje kratke radove. Ovaj put u fokusu će biti dosadašnji opus Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje“.

Druga takmičarska selekcija Rani radovi sastoji se od 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić. Oni će kroz razgovore o raznim filmskim disciplinama odlučiti ko će dobiti nagradu Dimnjak za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

„Veliki deo programa čine ili dokumentarci ili filmovi koji se kreću na granici dokumentarnih i igranih. Nije nam to bio cilj, već je to trend koji se dešava u svetu. Autori se uglavnom bave granicama između dokumentarnih i igranih filmova“, kazao je Stefan Ivančić, selektor Pančevo film festivala.

U okviru selekcije Pafforama biće predstavljen presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone. To su pored pomenutih filmova Hane Jušić i Bojana Vuletića i „Druga strane nade“ Akija Kaurismakija, „Sijeranevada“ Kristija Pujua, ali i „Život po Moskriju“ Gorana Nikolića – crna komedija o legendarnom hiphoperu i osnivaču rep grupe Prti Bee Gee – Davoru Bobiću Moskriju koji se vraća među žive.

Ponoćna jeza, poseban tematski program horor filmova na PAFF-u, koji privlači veliki broj publike svake festivalske večeri u ponoć u dvoranu Apolo Doma omladine Pančevo donosi četiri naslova od koje će gledaoci drhtati. Selekcija filmskog kritičara Nila Janga „Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Quebec Cinema“ posvećena je novom talasu reditelja iz Kvebeka, koji će u budućnosti postići uspeh na tragu svojih kolega i sunarodnika Denija Vilneva i Gzavjea Dolana. Tu su i radionice (Mali Film), master klasovi portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI“) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera kome će biti upriličena retrospektiva, izložbe stripova produkcije Fijuk, koncerti (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke).

Prevoz za publiku iz Beograda

Programi Pančevo film festivala biće organizovani u bioskopu Apollo Doma omladine Pančevo i Dvorani Kulturnog centra Pančeva, i po prvi put u Svetosavskom domu. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe je besplatan, a publika koja bude dolazila iz Beograda imaće besplatan prevoz nazad u ponoć i dva sata kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari